Ryssland spelar inte EM-kvalet. Foto: TT

Ryssland bekräftar: Spelar inte EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska herrlandslaget i fotboll kommer inte att delta i kvalet till EM 2024, bekräftar Rysslands fotbollsförbund på sin hemsida.

Anledningen är enligt förbundet det europeiska fotbollsförbundets (Uefa) beslut om att inga ryska lag får delta i internationella turneringar.

Det var efter Rysslands invasion av Ukraina som Uefa och det internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslutade att stänga ute ryska lag på såväl klubb- som landslagsnivå från alla turneringar som sanktioneras av förbunden.

Ryssland överklagade besluten till idrottens skiljedomstol, Cas, men fick inget gehör. Något som innebar att damlandslaget missade EM i somras och herrlandslaget inte fick spela playoff till vinterns VM i Qatar.

Ryssland har därför planerat träningslandskamper för herrlandslaget utanför de internationella förbundens regi. Matcher mot Iran, Kirgizistan och Bosnien och Hercegovina har lagts in i kalendern.

Det har dock inte tagits emot väl av alla som är tänkta att spela dem.

-Jag är emot att spela den här matchen eftersom jag alltid är för fred. Förbundet vet min åsikt. Tyvärr är det inte jag som bestämmer vilka mitt land ska spela mot men jag står fast vid min åsikt och är tydlig med att jag inte tänker spela den här matchen medan massa oskyldiga människor lider. Jag står i solidaritet med folket i Ukraina i dessa svåra tider för dem, sade den bosniska Interstjärnan Edin Dzeko till bosniska Klix häromveckan.

EM-kvalet startar i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.