Friande dom i matchfixningshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta AIK:aren och den utpekade 37-årige kumpanen som misstänkts för grovt mutbrott friades i rätten.

Trots att tingsrättens ledamöter bedömer Kenny Stamatopoulos som mycket trovärdig anser ledamöterna inte att erbjudandet av muta var tillräckligt konkret.

– Jag och min klient är nöjda. Domen visar att rätten bedömt min klients handlingar som icke brottsliga i Sverige, säger försvarsadvokat Johan Åkermark till SVT Sport.

Klockan 11 föll domen mot den före detta AIK:aren och den utpekade 37-årige kumpanen som misstänks för grovt mutbrott.

Männen misstänks för att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos i samband med det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK i maj 2017. En match som sköts upp efter att Stamatopoulos berättat om mutförsöket.

Tingsrättens ledamöter bedömer AIK-målvakten Kenny Stamatopoulus vittnesmål som mycket trovärdigt:

”Berättelsen framstår som sammantaget logisk, levande och detaljrik ... Hans berättelse har därtill lämnats under ed och den vinner enligt tingsrätten starkt stöd av den övriga bevisningen”, skriver tingsrätten i domen.

Erbjudandet var inte tillräckligt konkret

Men tingsrätten menar att erbjudandet om muta inte var tillräckligt konkret. Tingsrätten bedömning är att männen har gjort en gradvis reträtt från förslaget. Åklagaren har inte lyckats klarlägga att ”mutförsöket” som gjordes var ett straffbart erbjudande. Försök till mutbrott är inte straffbart i Sverige. Försök till grovt givande av muta finns i lagstiftningen, men enligt domen så måste ”erbjudandet lämnas på ett klart och tydligt sätt samt att det är allvarligt menat”.

– Som jag ser det är det ett tillräckligt konkret erbjudande för att det ska vara straffbart, säger åklagare Johan Lindmark till SVT Sport.

Tingsrättens bedömning är att männen diskuterade matchfixning mer i allmänna ordalag, och att det inte är straffbart. Tingsrätten skriver att ”enbart den onda viljan inte är straffbelagd i svensk rätt”.

Matcherna har spelats vid tidigare fällande domar

Under rättegången hänvisade åklagaren till tre andra avgöranden om matchfixning där det har blivit fällande domar. Skillnaden i de tre fallen var att matcherna faktiskt spelades och att det gick att stärka bevisläget med till exempel en avvikande matchbild eller en ovanligt hög omsättning hos spelbolagen. Eftersom matchen sköts upp så har inte åklagaren kunnat styrka åtalet med sådan bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.