Inför Nations League Foto: TT

Så fungerar Nations League

Uppdaterad
Publicerad

På lördag spelar Sveriges fotbollsherrar sin första Nations League-match för den här gången då man tar emot världsmästarna Frankrike. Men vad innebär egentligen Nations League? Det ska vi förklara.

Då Nations League såg dagens ljus för första gången under hösten 2018 så kunde man spela till sig en ”andra chans” att nå det EM som på grund av pandemin skjutits upp till nästa sommar.

Då Nations League nu drar igång igen kan man ge sig själv möjligheten att ta sig till VM 2022 i Qatar ”bakvägen”.

Herrlandslaget i fotboll

Det är egentligen den största fördelen man kan få genom att nå framgång i Nations League, men Uefas (europeiska fotbollsförbundet) turnering är mer än så.

Spelas under hösten

55 europeiska landslag delas upp i fyra divisioner med fyra grupper i de tre främsta divisionerna och de lag som blir över i den lägsta. I varje grupp finns fyra lag.

Tack vare att Sverige vann sin grupp senast Nations League avgjordes så spelar man nu i a-divisionen och man har hamnat i en grupp där man möter världsmästaren Frankrike, Europamästaren Portugal och VM-tvåan Kroatien. Alla gruppspelsmatcher spelas under hösten och Blågult möter varje lag två gånger.

Eftersom Sverige är i den högsta divisionen så kan man inte avancera mer, men däremot degraderas laget som kommer sist i gruppen till b-divisionen. Om Sverige skulle stå för en bragd och vinna den oerhört tuffa gruppen så spelar man ett slutspel om att bli Nations League-mästare. Det slutspelet avgörs hösten 2021.

Svårt att nå VM via Nations League

En gruppseger krävs också för att Nations League ska fungera som en ny chans att kvalificera sig för VM i Qatar 2022. Det är nämligen så att de två högst rankade gruppsegrarna i Nations League, som inte tagit sig till VM via det ”vanliga” kvalet, får en plats i playoffet till världsmästerskapet. Där möter de tvåorna i de tio grupperna i VM-kvalet och gör upp om tre VM-platser.

Man kan därför påstå att Sverige missgynnas av att spela i a-divisionen och ställas mot tufft motstånd. Det blir svårare att vinna gruppen och därmed svårare att nå VM-playoff den vägen. Å andra sidan så har man nu väldigt stor chans att vara bland de två högst rankade gruppsegrarna, om man skulle vinna sin grupp.

Playoffet till VM spelas i mars 2022.

Då Nations League avgjordes för första gången vann Portugal över Nederländerna i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet