Foto: Bildbyrån

Så mycket pengar ger den svenska VM-succén

Publicerad

Sverige succé i VM hittills innebär inte bara säkrad OS-plats. Avancemanget ger också klirr i kassan, med större summor att vänta om det blir blågul medaljstrid. Fifa har dubblat prispengen sedan VM 2015.
– Vi tycker det är bra att pengarna ökar i takt med att intresset och rörelsen kring VM ökar, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

I oktober 2018 beslutade Internationella fotbollsförbundet Fifa att dubbla prispengarna i damernas fotbolls-VM, från 15 till 30 miljoner dollar (cirka 278 miljoner kronor). För Sverige, som gått vidare till semifinal, innebär det att prispengen kommer ligga på minst 14,9 miljoner kronor.

För första gången på damsidan sköt Fifa också till ett förberedelsebidrag inför VM till de 24 nationerna som deltar, som är på fem miljoner kronor per lag.

– Vi tycker det är bra att pengarna ökar i takt med att intresset och rörelsen kring VM ökar. Men vi tycker gapet mellan damer och herrar fortfarande är för stort, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Damernas prissumma på 30 miljoner dollar är 7,5 procent av prissumman på herrarnas VM 2018 som låg på 400 miljoner dollar.

Hur märks det från ditt perspektiv, att rörelsen går framåt?

– Till exempel märks en skillnad hos våra samarbetspartners. Senaste VM var det tre partners som gjorde kampanjer med landslaget inför VM, i år är det 19. Vi märker också av det i responsen från folk, det är verkligen ett VM som följs av hela Sverige.

Håkan Sjöstrand tror också starkt på att framgång föder framgång.

– Vi har ett lag som presterar bra fotboll och når resultat. Det om något bygger intresse.

Samtliga prispengar i dam-VM 2019:

Visa

VM-guld: 37,1 miljoner kronor (4 miljoner USD)
VM-silver: 24,1 miljoner kronor (2,6 miljoner USD)
VM-brons: 18,6 miljoner kronor (2 miljoner USD)
VM-fyra: 14,9 miljoner kronor (1,6 miljoner USD)
Kvartsfinal: 13,5 miljoner kronor (1,45 miljoner USD)
Åttondelsfinal: 9,3 miljoner kronor (1 miljoner USD)
Gruppspel: 7 miljoner kronor (0,75 miljoner USD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer