Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johan Lager hur Hammarby stöttar sina gravida spelare. Foto: Bildbyrån

Så stöttar Hammarby sina gravida spelare: ”Får inte bli för stort inkomsttapp”

Publicerad

Simone Boye Sörensen meddelade nyligen att hon ska bli mamma till en flicka i sommar.

Hammarby har lagt upp en plan på hur klubben ska stötta sin mittback.

– Vi har suttit tillsammans med Simone för att göra det så bra som möjligt, säger sportchef Johan Lager.

Hör sportchef Johan Lager i spelaren ovan.

– Det har varit riktigt bra samtal med klubben och de har varit glada. Jag fattar det sportsliga och att det är jobbigt att jag inte kommer vara på plan. Men det tycker jag själv också, säger hon till SVT Sport.

Den gravidpolicyn som finns i kollektivavtalet (se faktaruta längre ner) är exakt samma som Fifa sedan tidigare gett ut.

32-åringen menar att det för närvarande inte finns några frågetecken kring vad som gäller.

– Det är bra förutsättningar, och sen är det nog lättare för klubben med riktlinjerna kring vad man ska göra och hur man ska hantera det.

Så ska klubben stötta sina gravida spelare

– För första gången har vi en spelare som är gravid, så det är nytt för oss. Men vi har suttit tillsammans på kontoret med Simone för att göra det så bra som möjligt, säger sportchef Johan Lager till SVT Sport.

Hammarby har inte skrivit sin egen policy men arbetar för att ge spelarna så bra stöd de behöver för att klara av graviditeten på bästa sätt och inte tappa massa inkomst.

– Vi säkerställer att hon får den lön hon ska ha och det som gäller efter. Vi täcker upp det hon inte får av försäkringskassan. Det blir inte så stort inkomstbortfall.

FIFAS GRAVIDPOLICY

Obligatorsk ersättning

En spelare har rätt till betald föräldraledighet i minst 14 veckor – med minst åtta veckor efter födseln – under kontraktstiden med en ersättning som motsvarar två tredjedelar av hennes kontrakterade lön.

Återvända till jobbet

En spelare har rätt att återvända till fotbollsaktiviteter efter föräldraledighetens slut. Spelarens klubb har skyldighet att återintegrera henne till fotbollsaktiviteter och bistå med lämplig medicinsk hjälp. Spelaren ska ha möjlighet att amma eller bröstpumpa.

Spelarregistrering

Klubbarna har rätt att ersätta en spelare som blir föräldraledig. Klubbarna får tillfälligt registrera en annan spelare även utanför registreringsperioden. Längden för det tillfälliga kontraktet ska – om inte parterna gemensamt kommit överens om något annat – gälla från registreringsdatumet till sista dagen innan nästa registreringsperiod efter att den föräldralediga spelaren återvänt. Det kommer även vara tillåtet att registrera en spelare som kommer tillbaka från föräldrarledigheten utanför registreringsperioden.

Skydd under graviditet

För att säkerställa att en gravid spelare inte utsätts för några risker har spelaren rätt att få återkommande och individuella medicinska råd. Gravida spelare ska också ha rätten att bistå klubben genom alternativa sysselsättningar.

Skydd mot felaktig uppsägning

Ingen spelare ska riskera att missgynnas på något sätt under graviditeten. Att bryta en spelares kontrakt på grund av en graviditet kommer anses som en uppsägning utan rimliga grunder. Klubben kommer vid en sådan uppsägning bli skyldig att kompensera spelaren ekonomiskt. Även sportsliga sanktioner som kan kombineras med böter tillkommer.

Källa: Fifa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.