Foto: Bildbyrån

Sverige måste vinna mot Spanien – annars väntar playoff

Uppdaterad
Publicerad

Spanien spelade bort Grekland från VM-slutspelet efter seger med 1-0 i Aten.

Spanjorerna tar därmed över gruppledningen – och Sverige måste vinna i Sevilla på söndag för att ta gruppsegern.

Annars väntar playoff för att Sverige ska kunna ta sig till VM i Qatar.

Oavgjort i Aten hade varit det bästa resultat för Sverige. Då hade en svensk poäng i Sevilla räckt för att ta förstaplatsen i grupp B.

Nu krävs vinst mot ett hemmastarkt Spanien – annars väntar ett ovisst playoff som startar i mars nästa år.

Och den svenska statistiken mot Spanien på bortaplan är inte smickrande sett med svenska ögon.

Sverige har bara vunnit på spansk mark en gång. Senast man gjorde det var i en träningslandskamp 1988 i Salamanca, när Sverige vann med 3-1.

Grekland är nu helt borta från VM-spel efter att Spanien vunnit med matchens enda mål, gjort på straff av Pablo Sarabia i den 26:e minuten.

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Grekland logo

Grekland

0 - 1

Spanien logo

Spanien

Olimpiako Stadio, Aten
Publik: 7825
Domare: Szymon Marciniak

Så spelas playoff till fotbolls-VM

Tio grupptvåor, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League – som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp – spelar om tre platser till VM 2022.

De sex bästa grupptvåorna seedas och lottas mot varsitt lag av de övriga nationerna. För att gå till VM måste man vinna två matcher. Först en semifinal och sedan en final mot en annan av semifinalvinnarna.

De seedade lagen får spela sin semifinal på hemmaplan. Playoff-matcherna spelas i enkelmöten och avgörs den 24 och 25 mars samt 28 och 29 mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.