Foto: TT

Polisens huvudteori i sökinsatsen efter försvunna planet

Uppdaterad
Publicerad
Sökandet efter det försvunna flygplanet, med Cardiffs nyförvärv Emiliano Sala ombord, har avbrutits på grund av mörker 48 timmar efter att planet försvann över engelska kanalen.
”Ett beslut om sökandet ska fortsätta att tas tidigt i morgon (torsdag)”, skriver polisen på kanalön Guersney på Twitter.

Det försvunna enmotoriga Piper Malibu-planet har sannolikt störtat och polisen letat började sökandet i tisdags och fortsatte under onsdagen. Dessvärre utan resultat och sökandet avbruts vid mörkrets intrång.

”Efter ett intensivt sökande med flera flygplan och en livbåt de senaste nio timmarna har vi inte hittat några spår av det försvunna planet. Med mörkret nu kommer sökandet att kort avbrytas för natten”, skriver den lokala polisen på Twitter vid 17.10 lokal tid.

Fyra möjliga teorier

Under onsdagsmorgonen gick brittisk polis ut med att de fokuserar sin sökinsats utifrån fyra möjliga scenarier.

1. Att flygplanet landade på ett annat ställe, men att passagerarna inte har hört av sig.

2. De landade i vattnet och plockades upp av en passerande båt, men att passagerarna inte har hört av sig.

3. De landade i vattnet och satte sig en i livbåt, som polisen vet var på planet.

4. Flygplanet gick isär i kontakt med vattnet och att passagerarna ska vara kvar i havet.

Polisens huvudspår är alternativ tre.

”Shit vad rädd jag är”

I lördags skrev den 28-årige fotbollsanfallaren Sala på för Cardiff. På måndagskvällen var han på väg från sin förra klubb Nantes till Wales för att ansluta till Premier League-laget. Han var den enda passageraren på planet. Strax innan flygledartornet på Jersey förlorade kontakten med planet hade piloten begärt att få gå ner på lägre höjd.

Den argentinska tidningen Clarín har under natten publicerat det som tros vara Salas sista ord till sina vänner via kommunikationsappen WhatsApp.

”Planet verkar falla isär. Om ni inte hört ifrån mig på 1,5 timme, leta inte efter mig, för ni kommer inte att hitta mig... Shit vad rädd jag är.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer