Caroline Seger vann Diamantbollen. Foto: Bildbyrån

Seger vinner Diamantbollen för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Seger, 34, vann Diamantbollen 2019 och höll ett bejublat tal.

– Den 11 november 2009 fick jag ta emot min första Diamantboll. Tio år senare står jag här igen. Mycket har hänt sen dess, inledde Caroline Seger sitt segertal.

Den svenska mittfältaren fortsatte sitt tal med att belysa framstegen som skett inom fotbollen.

– Jämställda avtal, publikrekord på Friends Arena och jag tillsammans med några av mina fantastiska lagkamrater har blivit statyer. Men kanske det allra finaste är att vi har blivit idoler för en hel generation av pojkar och flickor.

– Jag vet om att det finns förhoppningar på att jag ska hålla ett brandtal. Sätta ner foten och använda min plattform på bästa möjliga sätt. Men för en gångs skull ska jag bara njuta och låta det här vara fotbollsspelaren Caroline Segers stund, sa Diamantbollenvinnaren och applåderna bröt ut.

– År 2019 kunde inte sluta bättre. Ett VM-brons, ett SM-guld och ett magiskt år. Det här är ett individuellt pris men fotbollen är inte individuell. Ensam är inte stark, tack till alla mina lagkamrater, medspelare och alla som gjort det möjligt.

”Kanske blivit snyggare”

Caroline seger har sedan sina första år i Gantofta IF spelat för storklubbar som Philadelphia Independence i USA, Paris Saint-Germain och Lyon i Frankrike och har ett OS-silver 2016 två VM-brons från 2011 och 2019 på meritlistan.

Efter priset var det en mycket glad pristagare som mötte SVT Sport.

– Total lycka och ah... Nu kan jag bara koppla av och lägga detta i en fin, fin låda och njuta av 2019 ordentligt nu, säger Seger till SVT.

2009 vann Seger sin första Diamantboll och nu tio år senare är det inte mycket som skiljer årets vinnare åt från dess.

– Jag skulle säga att det är exakt samma person. Bara mer erfaren och har mer rutin. Annars är det samma ödmjuka, hoppas jag, person som då. Jag har inte förändrats jättemycket, kanske blivit lite snyggare, säger Seger och skrattar.

Vad betyder det för dig att vara Sveriges bästa spelare?

– Det är såklart jättestort och efter det här året så är det här en otroligt fin utmärkelse man får. Och att få avsluta det på bästa möjliga här på fotbollsgalan så är bara att njuta av stunden och det har jag lovat mig själv att göra, säger vinnare till SVT Sport och fortsätter sedan ljublet.

Victor Lindelöf vann Guldbollen.

Diamant- och Guldbollenvinnare sedan 2009

2019: Victor Nilsson Lindelöf (2), Caroline Seger (2)

2018: Victor Nilsson Lindelöf, Nilla Fischer

2017: Andreas Granqvist, Kosovare Asllani

2016: Zlatan Ibrahimović (11), Hedvig Lindahl (2)

2015: Zlatan Ibrahimović (10), Hedvig Lindahl

2014: Zlatan Ibrahimović (9), Lotta Schelin (5)

2013: Zlatan Ibrahimović (8), Lotta Schelin (4)

2012: Zlatan Ibrahimović (7), Lotta Schelin (3)

2011: Zlatan Ibrahimović (6), Lotta Schelin (2)

2010: Zlatan Ibrahimović (5), Therese Sjögran (2)

2009: Zlatan Ibrahimović (4), Caroline Seger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.