Efter tre års tvist får Sirius rätt i Skiljenämnden gällande Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Sirius vinner Sarfo-tvisten – 6,5 miljoner rikare

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års tvist får Sirius rätt i Skiljenämnden gällande Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF.
Uppsalaklubben behöver således inte betala någonting till Soccer Soldiers och blir 6,5 miljoner kronor rikare, vilket UNT var först med att rapportera om.

Sirius hade ett avtal med Kingsley Sarfos tidigare klubb, Soccer Soldiers. Enligt avtalet skulle Sirius betala den ghananska klubben 50 procent av eventuella övergångssummor.

Men när Sirius sålde Sarfo till Malmö för 13 miljoner valde de att behålla alla pengar och motsätta sig avtalet.

I tre års tid har tvisten pågått och nu har Skiljedomstolen beslutat att avtalet varit giltigt men att Sirius åberopade jämkning ska beviljas.

– Talan från Soccer Soldiers ogillades i sin helhet. Man kan sammanfatta vår grund till jämkning med att vi från början hävdat att man genom det här avtalet kringgått fotbollens regler vad gäller tredjepartsägande. Det var bärande till att jämka ner det till noll kronor, berättar Ove Sjöblom, ordförande i Sirius för UNT.

Pengarna har legat på ett separat konto sedan juli 2017 och blir nu ett tillskott i Sirius ekonomi. Vad de ska användas till är forsatt oklart.

– Det är tanken att de pengar vi kan använda i vår sportsliga verksamhet möjliggör kanske saker vi inte annars hade kunnat göra. Det är pengar som vi satt av för att göra rätt för oss om domen blivit annorlunda. Det här är pengar som inte funnits med i planerna tidigare, säger Ove Sjöblom till SVT Sport.

Bidrar de här pengarna till att ni kan behålla vissa spelare och kanske värva in nya?

– Den frågan är ju relevant. De här spelarna som du kanske tänker på när du frågar så där, det är ju en ständigt pågående dialog som finns med de spelarna. Där är det väldigt många andra aspeketer än bara pengar som räknas in i sammanhanget.

– Det svenska transferfönstret är stängt just nu och det är just den marknaden som en klubb som Sirius blickar på. Där handlar det mer om att vi inte kan göra så mycket nu. Vi har den trupp vi har, vilken vi är supernöjda med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer