Derbyt försenades en halvtimme när bengal kastades in från Djurgårdsklacken till sittplats. Foto: BILDBYRÅN

Jennie var två meter från bengalen: ”Barn som grät och grät”

Uppdaterad
Publicerad

Otäcka scener inträffade innan och under matchen mellan Hammarby och Djurgården. En bengal kastades från Djurgårdsklacken rätt in på familjeläktaren. Dessutom träffades en fotograf av en stol i huvudet.

– Då lämnade vi arenan. Den hamnade mitt i en barnfamilj, barn grät, säger Jennie till SVT Sport.

SVT Sport har pratat med Jennie som befann sig bara två meter från där den inkastade bengalen från Djurgårdsklacken hamnade på familjeläktaren.

Hon berättar att bengalen kastades efter att en, som hon upplevde det, Hammarbysupporter hetsat mot Djurgårdsklacken. När denne sedan omhändertogs av vakter kastades bengalen in från Djurgårdsklacken.

– Det är alltså nån maskerad idiot som kastar en bengal rakt in på familjeläktaren. Mitt i en barnfamilj, och man blir rädd. Det började brinna och då står familjen där. En mamma har skadat sig, hon fick glöd på benet och hennes byxor gick sönder, det är barn som gråter och är chockade. Då lämnar vi, säger Jennie och fortsätter.

– Jag har varit på mycket på fotboll, men jag vet inte ... det var helt galet.

Hon beskriver stämningen som otäck, och var säker på att: ”nånting mer kommer att hända”. Kort därefter gjorde det också det.

Fotograf fick en stol kastad på sig från läktaren under derbyt på Tele2. Foto: BILDBYRÅN

– När matchen sedan har kommit igång så kastas det en stol i huvudet på en pressfotograf, som tuppade av. Då satt vi inte på våra platser, utan på handikappsplatser. Då lämnade vi arenan.

Hon tror inte att det kommer sluta med de här två händelserna.

– Att vara kvar till matchens slut hade jag aldrig varit, och jag tror det kan bli riktigt illla där, det här kommer inte sluta väl. Hur är det möjligt ens?

Hon berättar om barnfamiljen som hamnade mitt i elden. Att det var deras första gång på fotboll.

”Man känner det redan innan, det där hatet”

– Det var ett stort sällskap och jag tyckte så synd om dem, man skäms ju. Man ser andra barn som gråter och det brinner ju liksom på läktaren.

Beskriv stämningen när det inträffade.

– Man känner redan innan, det där hatet, och det smäller och smäller och smäller av knallskott. Sen är det ju lite läskigt att se maskerade människor, och att se det där hatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.