Flera skrällar till Janne A-ri-turnén i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Till januariturnén tog Janne Andersson, som vanligt, ut många gröna spelare. Det är mestadels spelare från svenska klubbar, men även en högintressant Jordan Larsson från Ryssland.

– Vi har fått ja på Jordan Larsson vilket är jätteroligt, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Till lägret i Qatar har förbundskapten Janne Andersson tagit ut 25 spelare, och i vanlig ordning är det fokus på att ge nya förmågor chansen att visa vad de går för i landslagssammanhang.

– Det är en ganska intressant trupp som vanligt. Det är en del unga spelare som ska bli väldigt spännande att jobba med som man inte har träffat så mycket, och en del äldre spelare som varit med i resonemanget under året till det riktiga landslaget så att säga. Det är en ganska bra mix av ungt och gammalt, säger Andersson till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

I truppen är det fyllt av spelare från Allsvenskan då de svenska klubbarna är bra på att släppa spelare. Men en spelare har kommit loss från en rysk klubb, Jordan Larsson. Men det fanns förhoppningar om fler.

– Det är en del ryska klubbar vi har frågat faktiskt. De har faktiskt speluppehåll nu och de har några intressanta spelare. Vi har fått ja på Jordan Larsson vilket är jätteroligt, men också några nej. Men det får vi respektera och acceptera att det är så.

Bemöter kritiken om matcher i Qatar

Fotbollförbundet väljer att lägga herrlandslagets januariturné 2020 i Qatar, precis som 2019. Trots att förbundet redan då fick massiv kritik för beslutet, ser man Qatar som det bästa alternativet.

– Vi är väl medvetna om problem som finns i Qatar. Det finns uppenbara brister inom mänskliga rättigheter, på en rad olika områden. Vi har varit kritiska ända sedan beslutet om att anordna VM i Qatar 2022 kom. Men vi vet att det kommer spelas där, säger Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand, och pekar på att förbundet i stället för att bojkotta läger och matcher i landet tar ställning genom kritisk dialog.

– Vi tror inte att vi kan ändra alla dessa saker som behövs. Men vi kan ta ställning och göra det vi kan. Vi har valt att engagera oss genom samtal, möten och dialoger som vi tänker följa upp i framtiden.

Sverige möter Moldavien den 9 januari och Kosovo tre dagar senare.

ARKIV: Här vinner Sverige sista kvalmatchen (18 november 2019)

EM-genrep mot Ryssland och Finland

Idag blev det även klart hur landslaget genrepar inför EM i sommar. Det blir genom att möta Ryssland och Finland hemma på Friends arena. Matchen mot Ryssland spelas den 28 mars och mötet med mästerskapsdebutanten Finland den 4 juni. Dessutom tillkommer två bortamatcher i anslutning till hemmamatcherna.

Den 10 juni reser landslaget till sitt basläger – men var det blir är ännu inte bestämt.

EM inleds den 12 juni och Sverige möter Spanien i premiären tre dagar senare.

ARKIV: Här grejar Sverige EM-biljetten mot Rumänien (15 november 2019)

Truppen till lägret:

Målvakter:

Peter Abrahamsson, BK Häcken, Pontus Dahlberg, Watford, Isak Pettersson, IFK Norrköping.

Backar:

Anel Ahmedhodzic, Hobro IK, Adam Andersson, BK Häcken, Joel Andersson, FC Midtjylland, Marcus Danielson, Djurgården, Kristopher Da Graca, IFK Göteborg, Martin Olsson, Jacob Une Larsson, Djurgården, Simon Sandberg, Hammarby IF.

Mittfältare och forwards:

Gustav Berggren, BK Häcken, Jesper Karlsson, IF Elsfborg, Jesper Karlström, Djurgården, Darijan Bojanic, Hammarby, August Erlingmark, IFK Göteborg, Alexander Fransson, IFK Norrköping, Simon Hedlund, Bröndy IF, Daleho Irandust, BK Häcken, Dino Islamovic, Östersunds FK, Alexander Kacaniklic, Hammarby, Jordan Larsson, Spartak Moskva, Robin Söder, IFK Göteborg, Anton Salétros, AIK, Muamer Tankovic, Hammarby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet