Foto: TT Bildbyrån

Skrällen: Tyskland föll – mot Nordmakedonien

Uppdaterad
Publicerad

En av de största VM-kvalskrällarna någonsin är ett faktum.

Tyskland förlorade mot Nordmakedonien(!) med 2-1.

Tysklands första förlust på hemmaplan i ett VM-kval på 20 år.

På pappret var Tysklands VM-kvalgrupp en av de lättare och stornationen skulle mer eller mindre kunna vandra enkelt till VM.

Visserligen har världsmästarna från 2014 inlett kvalet trevande och vann mot Rumänien med 1-0, men att det skulle bli en förlust på hemmaplan, mot Nordmakedonien fanns inte på världskartan.

VM-kval fotboll

Tänkte alla.

Nordmakedonien, med sina drygt två miljoner invånare, lyckades med mål av förra stjärnan Goran Pandev stå för en av de största VM-kvalskrällarna någonsin.

Tyskland styrde spelet med 68 procent i bollinnehav och sex skott på mål i första halvlek. Men på tilläggstid styrde den nu 37-årige Pandev, tidigare i bland annat Lazio, in 1-0 till gästerna.

Trots mängder med chanser krävdes det en straff för att Tyskland skulle kvittera, och det var Ilkay Gündogan som satte dit den.

Bortdömd straff för Nordmakedonien.

Andra halvlek blev dramatisk. Tyskland fortsatte att styra matchen, men det var Nordmakedonien som skapade de vassaste chanserna. Gästerna kunde dessutom fått straff när bollen tog på handen på Emre Can men domaren valde att fria.

Med fem minuter kvar fullbordade bortalaget dunderskrällen när Eljif Elmas styrde in ett inlägg bakom Marc-Andre ter Stegen i Tysklands mål med enorm glädje som följd hos de Nordmakedonska spelarna.

Tyskland tryckte på för en kvittering i slutminutrarna men utan succé.

I och med segern kliver Nordmakedonien om Tyskland i tabellen och ligger nu tvåa i gruppen, bakom skrällen Armenien på förstaplats.

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Tyskland logo

Tyskland

1 - 2

Nordmakedonien logo

Nordmakedonien

Schauinsland-Reisen-Arena, Duisburg
Publik: 0
Domare: Sergey Karasev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet