Sonia Bompastor blir historisk tränare för Lyon. Foto: Bildbyrån

Sonia Bompastor blir historisk tränare för Lyon

Uppdaterad
Publicerad

Först åkte den franska giganten Lyon ut ur Champions League.

Och nu ersätts tränaren med den forna landslagsspelaren och Lyonkaptenen, Sonia Bompastor.

– Lyon är min favoritklubb. Jag har vunnit många titlar här. Jag är väldigt glad över denna nya och spännande utmaning, sade Bompastor på en presskonferens.

Bompastor är allra senast ansvarig för damernas träningsanläggning, och har nu skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till och med juni 2023, L'Équipe.

Den tidigare landslagsbacken blir den första kvinnan att någonsin träna Lyon – klubben som dominerat fotbollen på damsidan de senaste åren. Med fem raka Champions League-titlar.

Bompastor avslutade sin karriär i Lyon, 2013. Och har sedan dess varit involverad i klubben genom att bland annat träna damernas ungdomslag.

Sedan 2007 har Lyon vunnit den inhemska ligan varje säsong. Men, i år ligger de bakom tabellettan Paris Saint-Germain med en poäng.

Nu står det klart att Jean-Luc Vasseur inte kommer att få vara kvar som tränare för storklubben. Kontraktet sägs upp med omedelbar verkan och han kommer att ersättas av Bompastor.

ARKIV: Lyon tog femte raka CL-titeln (31 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.