Spansk invasion har lyft GIF Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Många tippade GIF Sundsvall i botten inför säsongen, men laget har gjort succé, mycket tack vare sina spanska spelare.

– Den här kvaliteten på spelarna har vi inte haft förut, säger tränaren Joel Cedergren.

Säsongen har hittills varit ett succé för GIF Sundsvall som tippades att hamna i botten. I Giffarna finns idag fem spanska spelare, flera av dem är ordinarie startspelare som hyllas stort av sin tränare.

– Utan Juanjo Ciércoles och David Batanero hade vi inte kunnat spela det spel vi har. De har varit, om inte de bästa innermittfältsparet i Allsvenskan så absolut i toppen, säger Joel Cedergren tränare i GIF Sundsvall.

David Batanero fanns med förra året då Sundsvall var nära att få kvala sig kvar i Allsvenskan.

– Förra året spelade vi bra men vi var obalanserade, i år har vi den balansen och då gör vi mål och vinner matcher, säger David Batanero.

Assisterande från Spanien

Att det blivit så många spanjorer i Sundsvall är ingen uttalad strategi men assisterande tränaren Ferran Sibila är från Spanien och har goda kontakter i sitt hemland.

Vad är skillnaden mellan spansk och svensk fotboll?

Innan jag flyttade hit sa alla att lagen i norden spelar en rak fotboll men när jag kom hit så blev jag överraskad, lagen här spelar en väldigt fin fotboll så det är ganska likt som i Spanien, säger Carlos Gracia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.