Foto: Bildbyrån

Statistiken som talar för Sverige i VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slog ut Tyskland i kvartsfinalen i VM i Frankrike. Om man ser till historien så innebär det att svenskorna går hela vägen och blir världsmästare. Alla som har slagit ut Tyskland i ett VM tidigare har också vunnit hela turneringen.

Tyskland har vunnit VM två av de sju VM-turneringarna som hittills har avgjorts. I de fem övriga har laget som slagit ut dem gått hela vägen.

1991: USA slog Tyskland i semifinal.

1995: Norge slog Tyskland i finalen.

1999: USA slog Tyskland i kvartsfinal.

2011: Japan slog Tyskland i kvartsfinal.

2015: USA slog Tyskland i semifinal.

Då Sverige nu möter Nederländerna i semifinal klockan 21 på onsdag är det fjärde gången man är i semifinal på VM. Den enda gången man har vunnit i det skedet var 2003 då man mötte Kanada.

Senast Nederländerna mötte Sverige i ett mästerskap var i kvartsfinalen EM 2017. Då vann Nederländerna efter mål av Lieke Martens och Vivianne Miedema och man gick sedan hela vägen och blev europamästare.

Sammanlagt har lagen mötts 21 matcher och av dem har Sverige vunnit tio gånger, Nederländerna sex och fem oavgjorda.

Senast Sverige vann en tävlingsmatch mot Nederländerna var i EM-kvalet 2000. Då gjorde Malin Moström två mål och Tina Nordlund ett i 3-0-segern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.