Se Portugal straffa Sverige – här gör dom 3-0, 4-0 och 5-1. Foto: Bildbyrån

Storförlust för Sverige mot Portugal: ”Extremt osynkat”

Det såg bra ut – några inledande minuter.

Sedan föll Sverige fullständigt samman mot Portugal i förbundskapten Jon Dahl Tomassons första landskamp.

– Vi har haft tre dagar på oss att förbereda oss och det är klart att allting inte är perfekt och det är aldrig roligt att släppa in så många mål, säger lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf till SVT Sport.

Under de inledande minuterna i Guimarães tilläts Sverige hålla i bollen under landskampen mot Portugal.

Publiken fick se ett par passningskombinationer på mittplan men utan att skapa någonting av värde på offensiv planhalva.

Herrlandslaget i fotboll

Sedan ökade Portugal tempot och målen började trilla in bakom Robin Olsen. Rafael Leao dundrade in 1-0 efter 24 minuters spel. Då hade det redan skapats farligheter runt det svenska målet.

Nannskog: ”Extremt osynkat”

Tio minuter senare utökade Matheus Nunes innan Bruno Fernandes intill halvtidsvisslan avslutade en fin omställning genom att stöta in 3-0 i ett öppet svenskt mål.

– Man kan bara slå fast att det är ett extremt osynkat Sverige över hela banan där Portugal enkelt kan spela sig igenom lagdelarna där de svenska spelarna ligger för långtifrån i presspelet, konstaterade SVT Sports expert, Daniel Nannskog, under halvtidsvilan.

Se Sveriges två mål mot Portugal: Viktor Gyökeres 1-4 och Gustaf Nilssons 2-5. Foto: Viaplay/Bildbyrån

5-1 efter en timmes spel

Tomassons tunga premiärkväll fortsatte i den andra halvleken. Sverige fick förvisso hål på Portugal när Viktor Gyökeres stötte in en reducering från nära håll efter en timme spelad som betydde 1-4.

Men två minuter senare kom portugisernas femte mål för kvällen efter nya svenska försvarsmisstag.

Det blev sedan en avslagen avslutande halvtimme av matchen där Sverige tilläts hålla i bollen men utan att skapa något.

Under slutminuten stod Dejan Kulusevski för en fin individuell prestation vid straffområdeslinjen, slog ett fint inlägg som inbytte Gustaf Nilsson kunde nicka in fram till slutresultatet 2-5.

Emil Forsberg försökte hitta ljusglimtar efter matchen: ”Bra att såna här saker sker” Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN