Succéduon Bergstrand och Lagerlöf. Foto: Bildbyrån

Succéduon bakom Dif:s guldstrid: ”Kommer bli jobbiga att slå”

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska guldstriden svänger in på upploppet.

Oddsen är på Malmö FF:s sida men bakom skuggar Djurgården med ett tränarpar som är vana att besegra oddsen.

– Spelar vi som mot Hammarby kommer vi bli jobbiga att slå, säger Kim Bergstrand.

När Djurgården föll mot Hammarby precis innan landslagsuppehållet såg de till att dra ihop en sällan skådad guldstrid med fyra lag inblandade. Resurserna talar för Malmö FF, offensiven för Hammarby och soliditeten för AIK. I Djurgården är det tränarparet.

Det är inte Kim Bergstrand eller Thomas Lagerlöf – det är ”Kim och Tolle”.

– Man behöver någon sorts grundsyn i hur man ser på människor, världen och fotboll. Sen kan man vara ganska olika i övrigt, vilket vi ju är. Men vi blir mer och mer lika. Det är som äktenskap, säger Bergstrand.

”Politik och mycket sånt man inte ska bli chockad över”

De spelade tillsammans i AIK på 90-talet men bakgrunden i en av Djurgårdens rivaler har på inget vis försvårat för dem – snarare tvärtom.

– Man är någon sorts summa av ens upplevelser genom livet och det är klart att har man upplevt det måste det i min värld vara en fördel. Man vet på ett ungefär vad det handlar om, säger Lagerlöf på frågan om han tror det är en fördel med förflutet i en storklubb.

Bergstrand är inne på samma spår men tror inte det handlar om pressen.

– Det är andra saker som är i de här klubbarna på den här nivån. Det är politik och mycket sånt man inte ska bli chockad över, säger han och utvecklar:

– Det är många som bryr sig och många falanger. Det är allt från styrelser hela vägen ner till ungdomsfotbollen och det finns politik och det finns saker att förhålla sig till i de här klubbarna.

Hur mycket tänker man på det som tränare – eller är konsten att inte göra det?

– När man går ut på fotbollsplanen gäller det att lämna sånt åt sidan. Men sen i dagliga miljön runtomkring är det ju en storklubb. Det finns en väldigt massa människor som bryr sig, säger Lagerlöf.

– Men du måste ju ta in den kultur som råder i klubben du är. Alla klubbar har någon form av identitet. Den får du förhålla dig till. Den går man inte in och stampar på tycker jag i alla fall, säger Bergstrand.

Trots succén – inte ens säkrat Europacupplats

De fick en målsättning att slåss om Europacupplatserna. 27 omgångar in i serien ligger de på samma poäng som serieledaren. Ett vanligt år hade de säkrat en topp 3-plats med de förutsättningarna. Men det här är inget vanligt år. Här väntar en historisk guldstrid med fyra lag inom tre poäng med tre omgångar kvar.

– Man måste ju förhålla sig till att vi sitter i ett bra läge och kan vinna guld. Det påminns man om utifrån, om inte annat, säger Bergstrand varpå Lagerlöf fyller i:

– Nu spelar andra lags resultat in på ett annat sätt. Det påverkar vad vi har för möjligheter men vi har tre matcher kvar och man försöker prestera det man gjort hittills. Då har man en ganska bra grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.