Sebastian Larsson i Birgminghams tröja 2008. Foto: TT Bildbyrån

Svårare att nå Premier League efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Efter brexit blir det svårare för engelska klubbar att värva svenskar och andra icke-brittiska spelare.

– Det var redan tidigare svårt att komma till Premier League. Detta gör det väl inte lättare, säger spelaragenten Martin Dahlin till TT.

En av grundpelarna i EU är fri rörlighet för arbete. Så svenskar och EU-medborgare har lätt kunna få tillstånd att spela fotboll i Storbritannien. Det förändras nu när britterna kommit överens med EU om brexitavtalet, utträdet ur unionen.

För att en engelsk fotbollsklubb ska få värva en utländsk spelare krävs det att spelaren uppfyller vissa krav för att få ett arbetstillstånd i landet – något som tidigare endast krävdes för icke EU-spelare.

Från och med januari 2021 får inte klubbar i Premier League och de andra tre professionella ligorna i England värva utländska spelare under 18 år, något som tidigare varit tillåtet.

– Jag tycker det är synd, på det sättet går man miste om en hel del intressanta spelare som tidigare hade kunnat komma till England, men som nu inte uppfyller kriterierna, säger Martin Dahlin, före detta svensk landslagsspelare och numera spelaragent.

Vanlig väg

Genom åren har flera svenska spelare gått till Premier League-klubbar i tidiga tonåren. Muamer Tankovic (Fulham), Kristoffer Peterson (Liverpool), Sebastian Larsson (Arsenal) och Kristoffer Olsson (också Arsenal) är bara ett axplock av alla svenskar som lämnat Sverige för England tidigt i karriären.

– Man har i England gjort successiva ändringar de senaste åren för att gynna de inhemska ungdomsspelarna. Nu kan det inte komma utländska spelare in i akademierna och ta deras platser, säger Dahlin.

Även spelare över 18 år från andra länder kommer att hållas i ett hårt koppel. I och med Storbritanniens officiella utträde ur EU skärps även kriterierna för arbetstillstånd. Tillståndet kommer att delas ut via ett poängsystem, och en spelare behöver ha minst 15 poäng för att få ett arbetstillstånd.

– I det stora loppet tror jag inte att det påverkar jättemycket när det gäller seniorspelare i Premier League. I Championship kan det däremot bli svårare, eftersom de klubbarna inte alltid köper spelare som har landslagsmeriter, säger Dahlin.

ARKIV: Robin Olsen klar för Everton 10/6 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.