Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Kriminolog: ”Det är ganska lätt att komma undan”

Publicerad

Det finns oftast digitala spår när någon skickat bilder som klassas som sexuellt ofredande. Men det är inte lätt att knyta en person till det brottet. Det menar experter som SVT Sport kontaktat.

En polisutredning om sexuellt ofredande har inletts mot en svensk fotbollsstjärna som bland annat anklagas för att ha skickat en onanifilm via snapchat till en ung kvinna. Spelaren säger till SVT Sport att han är oskyldig och att han inte har någonting att göra med kontot som skickat filmen och att även han kommer att vända sig till polisen.

Men varken polis eller åklagare som SVT Sport har varit i kontakt med är optimistiska inför möjligheten att klara upp brottet.

– Åklagaren har ett tufft case att binda personen, just nu är det ganska lätt att komma undan, säger kriminologen Nina Rung.

Klassas som ett mindre brott

Det blir oftast inte ens en utredning eftersom det klassas som ett mindre brott med lågt straffvärde. Och den viktiga ip-adressen, som kan knyta personen till den enhet det skickats från, sparar de flesta internetleverantörer bara i två veckor.

– När polisen väl tar tag i ett sådant ärende vet man att det inte kommer att lösas. Det har redan gått så länge att tiden för att spara ip-adressen har gått ut. Så tiden är superavgörande, säger Nina Rung.

Dessutom är möjligheten att till exempel få bevismaterial utlämnat från de stora sociala medie-jättarna begränsad. Det kan ta upp till ett halvår innan svensk polis ens får ett svar på en sådan framställan till USA, säger en åklagare med erfarenhet av att utreda liknande brott säger till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer