Efter attacken mot Alexander Isak – Sverige överklagan till Uefa avslås

Uppdaterad
Publicerad

Uefa kommer inte att straffa Rumänien för anklagelserna om rasism mot de svenska spelarna i EM-kvalet i november.

Det står klart efter att Svenska fotbollförbundets överklagan nu blivit avslagen.

– Vi tycker det är jättemärkligt helt enkelt, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Alexander Isak attackerades både verbalt och fysiskt i landskampen mot Rumänien i november. Bland annat fick landslagsanfallaren en golfboll kastad mot sig.

Det fick Uefa att starta en utredning mot Rumänien, som några veckor senare friades. Då valde det Svenska fotbollförbundet i sin tur att överklaga Uefas dom då de ansåg att beslutet var felaktigt.

Herrlandslaget i fotboll

Nu har svaret kommit även i den frågan, och den svenska överklagan avslås.

– Vi har fått ett besked där vi helt enkelt inte får reda på de sakskäl som ligger bakom det de kommit fram till, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Isak stöttas av förbundet

Hur ser ni på det?

– Vi tycker det är jättemärkligt helt enkelt. Det visar på att man antingen inte tror på de vittnesmål vi skickat in via Alexander Isak och Robin Quaison, eller så tycker man inte att det är tillräckligt allvarligt. Jag vet uppriktigt inte vilket jag tycker är värst.

– Först och främst är händelsen jätteallvarlig att de blir utsatt för den här typen av rasism. Vi måste göra allt vi kan för att motverka det. Regelverket är som det är, men då får väl vi i ett längre perspektiv fundera om vi ska ha åsikter om det regelverk som finns.

Hur hanterar man det som förbund jämtemot spelarna som lämnat vittnesmålen?

– Jag pratade med Alexander strax innan jul om hela situationen. Han har gått vidare ur det perspektivet och måste fokusera på det sportsliga framåt. De ska veta att vi stöttar de fullt ut och det känner dem, det vill jag påstå.

SVT Sport har sökt Uefa för en kommentar, men de hänvisar enbart till beslutet.

ARKIV: Isak: ”Man ska inte låta idioter få som de vill” (16 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet