Sergio Ramos, i mitten, missar matchen mot Sverige. Foto: Bildbyrån

Därför är spanska laget så svårt att scouta

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Spanien i EM-kvalet i morgon kväll. Ett Spanien som varit svårt att scouta på grund av att de roterar friskt i laget till varje match.

– De byter mellan fem och nio spelare mellan matcherna, säger scouten Lasse Jacobsson.

Janne Anderssons Sverige har EM-kvalplatsen i egna händer när tre matcher återstår av kvalet.

Den svåraste nöten att knäcka blir definitivt gruppettan Spanien som gästar Friends Arena under tisdagskvällen. En poäng mot Spanien skulle ge en skjuts mot EM 2020, men spanjorerna är svårscoutade då spelarrotationen hos Roberto Morenos, som tagit över efter Luis Enrique, lag är stor.

Herrlandslaget i fotboll

– Ja det blir det ju, antalet spelare att följa och kolla i och med att det är så många, säger den svenska scouten Lasse Jacobsson om scoutingsvårigheten.

– Det är ju som Janne sagt att de byter mellan fem och nio spelare mellan match 1 och 2, och frågan är ju om de gör det nu. Om de tycker att de har den bredden.

Ramos avstängd

Statistik från Gracenote visar också att Spanien är det lag som har använt flest spelare i EM-kvalet tillsammans med Vitryssland, 34 stycken. Sverige har använt 23 stycken.

Lagkapten Sergio Ramos kommer inte att finnas med på planen då han är avstängd.

– Frågan är vem som spelar mittback när Ramos är borta. Det borde ha betydelse. Det är den spelare man aldrig byter ut. Han spelar varje match och är kapten, så det borde finnas någon betydelse i gruppen. Nu valde han att åka med hit för att hjälpa till på det sättet. Men det är oerhört länge sedan han inte spelade i någon större match, säger Jabobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet