Martin Fredman. Foto: Bildbyrån

Svenske säkerhetschefen: ”Ingenting pekar på att VM är en måltavla”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslandslagets säkerhetschef Martin Fredman kallade spelarna till ett möte på fredagskvällen efter explosionen på en gågata i VM-finalorten Lyon.
Men än så länge är det inte skäl till oro inför mästerskapet.
– Det finns ingenting som pekar på att VM är en måltavla, säger Martin Fredman.

Minst 13 människor skadades lindrigt av fredagens explosion. Enligt franska åklagare orsakades den av en brevbomb och Frankrikes president Emmanuel Macron beskrev det som en attack mot Lyon.

Händelsen har naturligtvis inte gått det svenska fotbollslandslagets förbi. Lyon är plats för semifinaler och final i fotbolls-VM, som inleds om mindre än två veckor, och därför kallade landslagets säkerhetschef spelarna till ett möte under det pågående lägret i Båstad.

Kallade till möte

– Vi samlade allihop och jag lade fram en tidslinje över hur vi ska jobba mot mästerskapet. I Rennes den 5 juni (Sveriges första spelort) ska vi sedan gå igenom ett uppdaterat säkerhetsläge med tanke på det som hände i går, men också kring hur vi ska förhålla oss och röra oss generellt. Och sedan kommer jag att ha enskilda samtal med dem som känner oro, säger Martin Fredman, säkerhetsansvarig i det svenska landslaget.

TT: Känner spelarna oro?

– Jag vill inte påstå det ändå. Det var inte jättemånga som ställde frågor i går när vi informerade om händelsen. För mig blev det ett konstaterande att det alltid finns en risk att saker kan hända. Sedan hände det kanske lite olyckligt i tid, det blir ett fokus på det som man helst hade velat undvika.

VM i Frankrike pågår 7 juni–7 juli och väntas bli det publikmässigt största damfotbollsmästerskapet genom tiderna. Kombinerat med de senaste årens terrorattentat i Europa gör det att säkerhetsarbetet görs mer noggrant än tidigare. Franska myndigheter ser i nuläget inte att mästerskapet skulle vara en specifik måltavla för terrorister, men beredskapen är per definition hög med tanke på värdlandet.

Olycklig tidpunkt

– Frankrike är det näst mest drabbade, det näst farligaste, landet att resa i. Det är bara Belgien som det är högre risk för terror just nu i Europa. Så den delen påverkar såklart, att det är högre risk i det landet som vi åker till, säger Martin Fredman.

– Men från franska myndigheter är man väldigt noga med att påpeka: Det finns ingenting som pekar på att VM i sig är en måltavla. Det är den informationen vi får och det är det som vi får förhålla oss till.

TT: Hur ofta har man fel i den typen av analyser?

– Tyvärr är franska myndigheter väldigt erfarna när det gäller sådant här. De gör inte det här med en axelryckning, det är extremt noggranna analyser. Men om vi hade haft rätt varje gång så hade vi ju inte haft några terrorattentat. Och det är också väldigt många attentat som förhindras, både i Sverige och i övriga Europa, som vi aldrig får reda på. Men de facto inträffar de med viss regelbundenhet, och det är alla medvetna om. Frankrike är definitivt medvetna om det, med sin historik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.