Sverige vill ändra matchtiden i OS-finalen mot Kanada. Foto: Bildbyrån

Sverige begär ändrad matchtid inför OS-finalen i fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger på en presskonferens att Svenska fobollförbundet och SOK vänt sig till Fifa och IOK för att få finalmatchens avsparkstid flyttad.

– Jag har själv också varit i kontakt med Fifa i dag och tillskrivit dem, så där någonstans ligger läget i dag. Och det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på och försöker ändra matchtiden.

Redan tidigare har det sändande TV-bolaget Discovery lämnat in en begäran till Internationella olympiska kommittén som inte är nöjt med avsparkstiden 11.00 lokal tid (04.00, svensk tid). Nu gör alltså både det svenska och kanadensiska fotbollsförbundet detsamma.

– Att spela klockan 11 är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag/kväll, säger Domanski Lyfors.

Tokyo 2020

– Vi exponeras av värmen och hettan och vädret över huvud taget. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela för kvällen för spelarnas hälsa.

”Varit väldigt tufft”

Domanski Lyfors förklarar även att det handlar något om den relativt korta återhämtningstiden sedan gårdagens semifinal.

– Gällande återhämtning har det varit väldigt tufft. Vi skulle få en extra vilodag inför finalen, säger hon, angående om man skulle kunna spela matchen på lördag istället.

”Samma förutsättningar”

Landslagsförsvararen Magdalena Eriksson:

– Vi stöttar Marika och deras strävan att flytta matchen, det säger sig själv. Men vi spelare försöker inte lägga någon värdering i när matchen spelas för det är utom vår kontroll. Vi anpassar och det är samma förutsättningar för båda lagen.

KLIPP: Höjdpunkter Sverige-Australien 1-0 (2 aug 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet