Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige ställs mot Belgien i kvartsfinalen. Foto: Bildbyrån

Sverige får möta Belgien i EM-kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en rysare när grupp D, och Sveriges motstånd i kvartsfinalen, skulle avgöras.

Det blev det också, till slut blev det Belgien som knep andraplatsen och kvartsfinalplatsen efter 1-0 mot Italien.

– Sverige kommer att vara storfavoriter och de ska mangla Belgien, säger SVT:s expert Nazanin Vaseghpanah.

Inför sista gruppspelsomgången låg Island på andraplatsen, de mötte klara gruppsegraren Frankrike i sista matchen. I den andra matchen, Italien-Belgien, hoppades båda lagen på en vinst för sig själva, samtidigt som Island inte tog tre poäng.

Det gick rekordsnabbt när Frankrike tog ledningen mot Island. 43 sekunder in i matchen gjorde Melvine Malard 1-0. Målet är det snabbaste i ett EM-gruppspel för damer. Där och då stod Island, Belgien och Italien på samma poäng, med fördel för Belgien som hade bättre målskillnad.

Fotbolls-EM

Läget ändrades, mer till Belgiens fördel, när de i början av den andra halvleken tog ledningen mot Italien genom Tinne De Caigny.

1-0 stod sig hela matchen igenom, precis som det gjorde mellan Frankrike och Island. Ända fram till sista sekund, då Island tilldelades en straff efter en lång VAR-granskning. Straffen smälldes in av Dagny Brynjarsdottir till 1-1. Men Island hade behövt vinna, vilket de inte hann med då domaren blåste av precis efter kvitteringen.

Med det blev det Belgien som slutade på andra plats och får möta Sverige i kvartsfinalen.

En match Sverige borde vinna enkelt enligt SVT:s expert Nazanin Vaseghpanah.

– Sverige kommer att vara storfavoriter och de ska mangla Belgien. Man ser att de är glada över att ha vunnit den här matchen och tagit sig till kvartsfinal. De är starka defensivt och har ett bra kontringsspel men jag tror att de kommer att få det svårt mot Sverige, säger Vaseghpanah som främst är oroar sig för är lagkaptenen Tessa Wullaert.

– Hon är den spelaren som söker till sig väldigt mycket boll och står för framspelningarna och kommer även till många avslut själv. Man vill använda henne väldigt mycket i spelet så det är absolut en spelare vi måste se upp med, säger Vaseghpanah.

Expertkollegan Daniel Nannskog är mer orolig för Janice Cayman:

– Jag tycker att hon har en bra högerfot och är bra på att ta de här djupa djupledslöpningarna från mittfältet.

Kvartsfinalen spelas fredag 22 juli med avspark 21.00 och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet