Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En talande bild för svenska landslagets kväll. Foto: Bildbyrån.

Sverige föll tungt mot Österrike i rysarmatchen i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige föll i rysarmatchen mot Österrike med 2–0.

Robin Olsen höll Sverige kvar i matchen, men kunde till slut inte stå emot.

– Vi förtjänar att förlora den här matchen, säger Robin Olsen till SVT Sport.

I första halvlek var Österrike det bättre laget, men de svenska spelarna ropade efter utvisning på den österrikiske mittbacken Stefan Posch, som slet ned Alexander Isak i 12:e minuten. Det resulterade bara i ett gult kort.

Österrike låg på, men för Sverige storspelade Robin Olsen med flera sensationella räddningar. Han räddade Sverige i den första halvan, där Österrike vann skottstatistiken med talande 10–2.

Herrlandslaget i fotboll

Olsen stod emot – i 81 minuter

I halvtid byttes Albin Ekdal ut och in kom Jesper Karlström på den centrala mittfältet. I mitten av andra halvlek etablerade Sverige lite spel på offensiv planhalva, men närmast var det på några hörnor som radades upp, närmare kom man inte.

Robin Olsen släppte i den 81:a minuten en liten retur på ett långskott, på returen kom Christoph Baumgartner och öste in bollen, när de svenska backarna inte förmådde få iväg bollen.

”Det suger”

Sverige satsade framåt, och Österrike utnyttjade det och fick Robin Olsen att sträcka ut. På returen var Baumgartner framme igen och nickade in 2–0.

– Det suger, de har några chanser och sådant där, men det är för dåligt bara, det är en viktig match för oss och vi ska inte förlora, säger Victor Nilsson Lindelöf till Viaplay.

Efter vinsten i går toppar Österrike nu EM-kvalgruppen, sju poäng ner till Sverige som har en match färre spelad. Och Blågult har fyra upp till Belgien som nu har den andra direktplatsen till EM.

Det återstår fem matcher i kvalet, och för att Sverige ska ta sig till EM i Tyskland nästa sommar kommer det troligtvis krävas seger i samtliga återstående matcher. Endast ettan och tvåan i gruppen tar sig vidare till slutspel.

Härnäst väntar Estland på bortaplan i den 9 september, Estland som parallellt med Sveriges match förlorade mot Belgien med 3–0.

–  Vi går in med kniven här uppe, det är vinna eller försvinna tror inte vi har råd att förlora igen, säger Dejan Kulusevski till SVT Sport.

Klipp: Besvikna svenskar efter matchen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EM-kval

Österrike logo

Österrike

2 - 0

Sverige logo

Sverige

Ernst-Happel-Stadion, Wien
Publik: 46300
Domare: Marco Guida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet