Turkiet vände 2-0 till 3-2 mot Sverige. Foto: Bildbyrån

Superskottet räckte inte – Sverige tappade 2-0-ledning till 2-3-förlust

Sverige ledde med 2-0 efter ett drömmål av Viktor Claesson, men kollapsade. Inhopparen Emre Akbaba blev stor hjälte när han i slutskedet tryckte in två raka turkiska mål.

– Just nu är det bara mörka tankar. Man kommer bara ihåg de sista fem minuterna, säger Viktor Claesson till SVT Sport.

Isaac Kiese Thelin blev Janne Anderssons val till att ersätta Ola Toivonen, som slutat i landslaget. Han var involverad i mycket och gjorde sitt första mål för Sverige sedan 25 mars 2017. Men det hjälpte inte, Sverige tappade 2-0-ledning till 2-3 i premiären av Nations League. Emre Akbaba gjorde 2-2 i den 88: minuten och 3-2 på tilläggstid.

Det såg länge ut som att Viktor Claessons vackra 2-0-mål skulle räcka för Sverige. Han fick bollen av just Thelin en bit utanför straffområdet, avancerade, klippte till, och bollen skruvade sig in i nätet bakom Sinan Bolat – ett drömmål.

Herrlandslaget i fotboll

– Just då kändes det som om det var klart. Vi släpper aldrig 2-0, säger Claesson.

Men det vände snabbt. Kallduschen kom minuten senare.

Stjärnan Hakan Calhanoglu avslossade från vänster och skottet styrdes på ett svenskt ben, det ställde Robin Olsen till 1-2. Sverige darrade.

Mycket turiska fans på plats

Efter det låg ett offensivt Turkiet på för ett kvitteringsmål – och det kom. Inhopparen Emre blev stor hjälte för Turkiet och tryckte först in kvitteringen till 2-2 med en hård träff.

3-2 skarvnickade han in bara minuter senare – många turkiska fans var på plats på Friends – de firade vilt.

– Just nu är det bara mörka tankar. Man kommer bara ihåg de sista fem minuterna när vi släpper in två mål, säger Viktor Claesson.

Sverige orkade inte

Vinst blev till förlust för Sverige på några minuter och efteråt pratade Janne Andersson om att energinivån i det svenska laget var låg.

– Tittar man på till exempel Österrike-spelarna (som Sverige föll mot i torsdags) så var de inte med i VM. Turkiet var inte heller med i VM, säger han till SVT Sport och fortsätter sitt resonemang:

– Min känsla när jag ser det är att de är längre fram rent formmässigt. De har haft en försäsong de här spelarna och är mycket längre fram rent fysiskt. Rent visuellt tycker jag det är så när jag ser matchen, att våra spelare inte är så rappa som de brukar vara.

Pontus Jansson, som hoppade in i stället för sjuke Andreas Granqvist var självkritisk.

– Det är inte många som kommer upp i normal standard i dag. Normalt som vi varit de senaste åren under Janne så ska vi bara stänga en sådan match. Men i dag var det inte bra.

Blott 21 832 åskådare såg Sveriges premiärmatch av Nations League. I nästa match väntar ett formstark Ryssland på bortaplan. Den matchen spelas den 11 oktober.