Foto: Bildbyrån

SvFF bad om klargörande av Östersund – valde sedan att inte anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets juridik- och säkerhetsavdelning bad Östersunds FK om ett klargörande kring det omdiskuterade sponsoravtalet på över 15 miljoner kronor.

Då svaret kom valde de att inte gå vidare med ärendet.

Östersunds FK beviljades först inte elitlicens, men efter överklagan valde SvFF:s överklagandenämnd att ändra det beslutet och ge klubben elitlicens.

Där ska en betydande del ha varit det stora sponsoravtalet på 15 miljoner kronor med ett cypriotiskt bolag. Det råder dock förvirring kring avtalet, om det är bindande eller inte.

– Då är det tydligen något annat som gäller i dag än vad de säger till oss, sade överklagandenämndens ordförande Martin Holmgren till Expressen den 23 februari efter att ÖFK i ett pressmeddelande hade sagt att de inte hade något bindande avtal utan en överenskommelse.

Det fjortonde kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar handlar om bestraffningsärenden och i den andra paragrafen ”förseelser” finns en punkt som säger att man kan straffas om man gjort följande:

”Den som genom osanna uppgifter eller på annat sätt vilselett eller försökt vilseleda, eller utövat otillbörlig påverkan mot funktionär eller annan enskild person, förening, annat organ inom RF eller IdrottsAB i eller för vederbörandes idrottsliga verksamhet.”

Som tänkbara påföljder nämns tillrättavisning, böter och avstängning.

”Inte finns skäl att gå vidare”

Då SVT Sport frågar om SvFF har övervägt en anmälan mot Östersund svarar chefen för juridik och säkerhet, Anders Hübinette, så här:

”SvFF:s Juridik- och säkerhetsavdelning har haft en kontakt med Östersund och har bett dem att inkomma med ett klargörande av omständigheterna kring det aktuella sponsringsavtalet. Efter att klubben svarat har vi gjort bedömningen att det nu inte finns skäl för att gå vidare och utreda eventuella uppsåtliga överträdelser av 14 kap. 2 § RF:s stadgar.”

Hübinette vill inte gå in på detaljer i vad Östersund har presenterat, utan hänvisar till klubben och vd Lennart Ivarsson. Han säger följande:

– Vi fick en frågeställning och vi förtydligade bara var vi stod i sponsordiskussionen. Det var inte märkvärdigare än så.

Var det några nya uppgifter ni lämnade in?

– Nej, inte på det sättet.

Kan du gå in mer på vad det var?

– Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.