Syrianska har en oklar framtid i väntan på disciplinnämndens beslut. Foto: Bildbyrån

Tvångsdegradering revs upp – oklart i vilken division Syrianska spelar

Uppdaterad
Publicerad

Syrianska blev i januari tvångsdegraderade till division 2 på grund av skulder. Men beslutet revs upp på grund av ett ”grovt formfel”.

Nu börjar processen om där Syrianska ska komma in med sin kommentar i fallet senast i dag.

– Handläggningen beror på vilket material som kommer in, säger SvFF:s tävlingskonsulent Pierre Blomqvist.

Det var i slutet av januari som disciplinnämndens beslut om att flytta ner Syrianska till division 2 meddelades.

Anledningen var att ”klubben inte betalat förfallna fordringar på betydande belopp” meddelade SvFF då. Men för fem dagar sedan revs beslutet upp på grund av ”grovt formfel”. Något som Fotbollskanalen var först med att berätta.

– Grovt formfel innebär att det är något som gått fel i handläggningen. I just det här specifika ärendet har det varit två stycken olika ärenden mot Syrianska, säger SvFF:s tävlingskonsulent Pierre Blomqvist.

Inväntar nämndens nya beslut

Syrianska hade två ärenden under samma tid mot sig. Det ena ärendet gällde obetalda skulder till staten och Skatteverket. Och det andra ärendet handlade om obetalda skulder till Svenska Fotbollförbundet.

– Syrianska hade begärt anstånd för att få komma in med ett yttrande på båda ärendena. Men disciplinnämnden hade bara uppfattat detta i det ena ärendet. Vid en efterkontroill, efter att beslutet meddelats, så upptäckte man att Syrianska begärt anstånd i bägge ärendena, förklarar Blomqvist.

Därmed vet inte Syrianska om det blir spel i division 1 eller 2 kommande säsong. Något som först blir klart då disciplinnämnden fattat sitt nya beslut. Men när något beslut fattas är svårt att säga.

”Ska hanteras skyndsamt”

I dag är sista dagen för Syrianska att kommentera det fallet på nytt. Men det är också något som kan göra att det tar längre tid.

– Om de (Syrianska) kommer in och presenterar nya handlingar så måste dessa hanteras och tas del av. Så handläggningen beror på vilket material som kommer in, säger Blomgqvist och tillägger sedan:

– Men med anledning av att anmälan yrkade på att disciplinnämnden skulle nedgradera föreningen så är det av stor vikt att ärendet ska hanteras så skyndsamt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.