Lars-Åke Lagrell var ordförande i Svenska Fotbollförbundet mellan åren 1991 och 2011, innan dess var han generalsekreterare i elva år. Foto: Bildbyrån

Tidigare SvFF-ordförande Lars-Åke Lagrell har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ordföranden i Svenska Fotbollförbundet Lars-Åke Lagrell har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 80 år gammal.

– Det är många ledare i dag som är tacksamma över att ha träffat Lars-Åke och smittats av hans fantastiska engagemang, säger nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Lars-Åke Lagrell var ordförande i Svenska Fotbollförbundet mellan åren 1991 och 2011, innan dess var han generalsekreterare i elva år.

”När han efterträdde Lennart Johansson som ordförande i SvFF befann sig fotbollsintresset i Sverige på något av en bottenpunkt. Intresset för Allsvenskan var djupfruset, och herrlandslaget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal.”, skriver förbundet på hemsidan och fortsätter:

Lars-Åke själv tog aldrig personligen åt sig äran för den monumentala vändningen som följde. Han framhöll alltid folkrörelseaspekten av fotbollen, hur många som var inblandade i de viktiga besluten: årsmötet, de förtroendevalda, intresseorganisationerna.”

Lars-Åke Lagrells son Sebastian, som är klubbchef i Jönköpings Södra, har lagt ut en bild på Twitter och skriver ”Tack för allt pappa!”.

– Det är många ledare i dag som är tacksamma över att ha träffat Lars-Åke och smittats av hans fantastiska engagemang, säger nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Lars-Åke Lagrell

Född: 20 januari 1940.

Död: 21 september 2020.

Ledarkarriär (urval):

Ordförande i Svenska fotbollförbundet (1991–2011), generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet (1980–1991), vice ordförande i Riksidrottsförbundet, medlem av kommittéer i både Internationella fotbollsförbundet Fifa samt Europeiska fotbollsförbundet Uefa, tidigare landshövding i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.