Vitryssland kör på med sina idrottsligor. Foto: TT/Bildbyrån

Två matcher i vitryska ligan skjuts upp – misstänkt covid-19-smitta i lagen

Uppdaterad
Publicerad

Den vitryska fotbollsligan var länge den enda som spelades, i den coronavirussmittade världen.

Men nu har även den drabbats.

I dag meddelade nämligen det vitryska fotbollsförbundet att två matcher skjuts upp, på grund av misstänkt smitta i två lag.

När i princip hela sportvärlden stängts ner på grund av coronapandemin har idrotten i Vitryssland fortsatt mer eller mindre som vanligt.

Presidenten Aleksander Lukasjenko har flera gånger tonat ner riskerna. ”Har du sett några virus flyga omkring här?” frågade han en reporter i samband med att han spelade ishockey i slutet av mars, och förra månaden uppmanade han regeringsmedlemmarna att dricka vodka eller bada bastu för att hålla borta viruset.

Corona och idrott

– Vodka är inte bara bra att tvätta händerna med, att dricka 40-50 gram sprit dödar också viruset, sade han då.

Två matcher skjuts upp

Men, trots presidentens tidigare försäkringar om att viruset inte finns i Vitryssland, drabbas fotbollen nu av coronaviruset. I dag meddelade nämligen det vitryska fotbollsförbundet att två matcher i landet skjuts upp på grund av misstänkt coronasmitta.

Det handlar om matchen mellan FC Minsk och Neman Grodno i högstaligan och matchen mellan Arsenal Dzerzhinsk och Lokomotiv Gomel i andraligan. Anledningen är att spelare i Minsk och Lokomotiv misstänks ha drabbats av sjukdomen covid-19.

”Vitrysslands fotbollsförbund fortsätter att vidta alla rekommenderade åtgärder för att bekämpa spridningen av viruset när det spelas matcher i nationella tävlingar. På arenorna införs ytterligare punkter med antiseptiskt medel, vid publikentréer så ska kroppstemperaturerna mätas och på läktarna ställs åskådarna i ett schackbrädemönster”, skriver förbundet på sin hemsida.

Enligt officiella siffror har 24 000 testats positivt för coronaviruset och drygt 130 personer har avlidit.

ARKIV: Lukasjenko: ”Har du sett några virus flyga omkring här?” (29 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet