Foto: Privat/Bildbyrån

Tvillingsystern firade med att trycka ”Janogy”-tröja

Uppdaterad
Publicerad

När Madelen Janogy snurrade upp chilenska backar i fotbolls-VM satt tvillingsystern Victoria och skrek högt hemma i Södertälje.
På fredag reser hon ner till Nice för att se sin syster på plats. Med en svensk tröja med nummer 7 – ”Janogy”.

– Jag och min kusin ska åka ner och se Sverige–Thailand i helgen. Så nu ska jag ner på stan och trycka nummer 7 och – Janogy – på två tröjor. Det ska bli så kul att se henne spela på plats.

23-åriga systrarna Janogy är tvåäggstvillingar och bästa kompisar, pratar med varandra i telefon varje dag. Men de är inte helt lika.

– De kallar oss Helan och Halvan, ingen trodde att vi var tvillingar. Jag är lång och ranglig, säger Victoria på västgötska utan att beskriva hur syster Madelen ser ut. Vi började spela fotboll ganska sent hemma i Falköping. Madelen var snabb, jag var lång och fick stå i mål.

– Jag är jättestolt över henne, att hon har så klara målsättningar och att hon uppnår dem. Hon är viljestark, och har kämpat länge för att nå dit hon är nu. Jag och pappa satt och tjöt i soffan här hemma när hon kom in och sedan gjorde mål. Han är så stolt, säger hon om pappa Ibrahim, född i Mali.

”Vi hörs hela tiden”

Tvillingsystrarna Janogy växte upp i Falköping, de började med fotboll relativt sent, som 11-åringar, men ganska snabbt upptäcktes deras talang. Elitklubben Mallbacken hörde av sig och systrarna fick provträna. Medan Madelen fick kontrakt så skadade sig Victoria.

– Bakre korsbandet gick av, så jag slutade efter det, säger hon utan att låta ledsen eller bitter.

Efter tre år i Värmland med Mallbacken har det nu blivit två med Piteå i Norrbotten. Och ett SM-guld. Och landslagsplats, och VM-spel. Nu plötsligt är hon en av Sveriges hetaste fotbollsspelare

– Vi har inte bott ihop på några år, men vi hörs hela tiden, och hon kommer ner till oss ibland. Men nu ska familjen åka ner och se henne spela – och då måste man ju ha en ”Janogy”-tröja,  eller hur?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drömmål av superinhopparen Janogy Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer