Joachim Löw under lördagens presskonferens inför finalen i Confederations Cup. Foto: Bildbyrån

Så planerar Löw vid nytt tyskt straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland laddar inför final mot Chile i Confederations Cup.

Men de tränar inte straffar som varit ett tyskt vinnande koncept sedan 1976.

Att Tyskland vinner straffläggningar har blivit en tradition. Tysklands U21-herrar besegrade England på det sättet och i morgon när Chile väntar i finalen i Confederations Cup i Ryssland kan det bli likadan utgång för herrlandslaget. Senast de förlorade en stor turnering på det viset var 1976 mot Tjeckien. Sedan dess har de vunnit två av två straffläggningar i EM och fyra av fyra i VM-sammanhang.

Strafftränar inte

Under lördagens presskonferens avslöjade förbundskaptenen Joachim Löw att det inte sker någon extra straffträning före finalen.

Confederations Cup

– Nej, det hade vi inte haft. Spelarna tränar ibland själva efter träningen, och ibland missar de också. Vid EM 2016 tränade vi så många straffar efter varje träning att några missade målet. Vi var inte bäst på det sett till matchen mot Italien (i kvartsfinalen där de dock vann). Kanske är det dessutom kontra-produktivt att träna straffar för mycket, säger han.

”Har ingen lista på spelare”

Och vem som kommer ta några straffar är inte heller bestämt.

– Jag har ingen lista på spelare i huvudet före varje match. Du vet aldrig vem som fortfarande är kvar på planen i slutet. Efter ungefär 110 minuter börjar du tänka på det, säger Löw.

Finalen sänds i SVT1 klockan 20.00 med uppsnack 19.30 i Kunskapskanalen/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet