Foto: Bildbyrån

Uefa: Landslag måste spela om de har 13 friska spelare

Uppdaterad
Publicerad

Det ska väldigt mycket till för att höstens fotbollslandskamper inte ska bli av. Uefa kom idag med beskedet att det räcker med att 13 spelare (varav en är målvakt) är friska för att man ska spela matcherna.

De nya reglerna implementeras på herrarnas Nations League, damernas EM-kval och även U21-matcher. Enligt Uefa är de nödvändiga då det är svårt att hitta nya datum på grund av det tajta spelschemat som coronapandemin orsakat.

Om det skulle uppstå så mycket smitta i ett lag att man inte får ihop till 13 spelare så ska man försöka hitta ett nytt datum. Då kan Uefa också bestämma att matchen ska spelas på neutral plan, om så är nödvändigt.

Om man inte skulle lyckas med att hitta ett nytt datum så tvingas laget med coronasmittan att lämna walk over.

Ungefär samma regler implementerades under Champions League-slutspelet tidigare i sommar.

I Janne Andersson trupp till Nations League-matcherna mot Frankrike och Portugal var Helsingborgs back Martin Olsson uttagen, men han plockades bort på grund av att HIF har flera fall av covid-19 i truppen. Det trots att Olsson själv inte har smittats.

KLIPP: Janne Andersson: ”Tyder på okunskap”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.