HIF:s Martin Olsson i kamp med Djurgårdens Aslak Witry i dagens allsvenska match. Foto: Bildbyrån

Coronaläget stoppar HIF:s Martin Olsson i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Med tanke på det coronautbrott som härjar i Helsingborgs IF har landslagsledningen beslutat att ställa över Martin Olsson i Nations League.

– Jag har pratat med Martin i kväll. Både han och jag tycker det är jättetråkigt, men han har full förståelse för beslutet, säger förbundskapten Janne Andersson.

Under dagen vann Helsingborg mot Djurgården med 3-1 trots att fyra spelare i A-laget var sjuka i covid-19. HIF, där även sex juniorspelare är smittade, försökte förgäves få matchen framskjuten utan att lyckas. Olsson spelade hela matchen och var inställd på att resa till Stockholm och samlingen.

– Väskorna var packade och jag skulle ha åkt dit i morgon. Det är beslutet de tog och det är såklart det är trist, men jag förstår det, säger Olsson till Aftonbladet.

Herrlandslaget i fotboll

Med tanke på att det var Smittskydd Skåne och Infektionskliniken i Helsingborg som hade utfärdat en skarp rekommendation om att tillsvidare upphöra med all fotbollsverksamhet väljer landslaget att ställa över Olsson.

Ingen ersättare kallas in

”Med hänsyn till risken för smittspridning har landslagsledningen beslutat att återkalla uttagningen av Martin Olsson till samlingen och matcherna i Nations League mot Frankrike och Portugal”, skriver SvFF i ett pressmeddelande.

Landslagsledningen ser en stor skillnad mellan att spela en allsvensk match på hemmaplan mot att tillbringa tid med landslaget i Stockholm under flera dagar.

– Det är stor skillnad att spela en match i Allsvenskan utomhus i två timmar jämfört med att befinna sig i en ”landslagsbubbla” i tio dagar, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

I dagsläget kommer ingen ersättare att kallas in.

Sverige möter regerande världsmästaren Frankrike på Friends 5 september och regerande Europamästaren Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen den 8 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet