Foto: Bildbyrån/TT

Djurgårdsspelaren frias för våldtäkt – döms för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Han åtalades misstänkt för våldtäkt, kränkande fotografering och ringa narkotikabrott.

Nu har domen kommit – och i den går det att läsa att fotbollsspelaren i Djurgården frias på två av tre åtalspunkter.

Det enda han döms för är narkotikabrottet.

Det var i början av oktober som polisen fick in uppgifter om att en kvinna i 20-årsåldern utsatts för en våldtäkt i en lägenhet i centrala Stockholm. En spelare i Djurgårdens herrlag i fotboll anhölls i sin frånvaro lite mer än ett dygn senare. Därefter greps han och begärdes senare häktad.

För två veckor sedan hölls rättegången där fotbollsspelaren stod åtalad för våldtäkt, kränkande fotografering och ringa narkotikabrott. Djurgårdsspelaren själv nekade till de två förstnämnda brotten och när det gäller narkotikan hävdade han att han fått den av en vän för att motverka sömnproblem.

Åklagaren Frida Vedin yrkade på tre års fängelse och utvisning.

Döms för narkotikabrott

Nu har domen kommit och i den går det att läsa att spelaren frias på två av tre åtalspunkter.

”Sammantaget anser tingsrätten att den tilltalades uppgifter och den bevisning som ger stöd för dessa, tillsammans med bristerna i bevisningens robusthet, medför att det föreligger rimligt tvivel i förhållande till om målsäganden deltagit i samlaget frivilligt eller inte. Åtalet för våldtäkt är därmed inte styrkt och ska ogillas”, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

”Inte heller anser tingsrätten att det är bevisat att den tilltalade filmat målsäganden olovligen och i hemlighet. Åtalet för kränkande fotografering ska därför ogillas”.

Det enda han döms för är narkotikabrottet. Påföljden blir 30 dagsböter om 530 kronor (15 900 kronor).

”Den tilltalade har inte försökt förvissa sig om att tabletterna inte var narkotikaklassade. Han måste därmed anses ha varit likgiltig inför att så skulle vara fallet. Mot denna bakgrund har han begått brottet uppsåtligen. Åtalet i denna del är därmed styrkt och den tilltalade ska dömas för ringa narkotikabrott”.

”Jag kommer överklaga våldtäkten”

I domen går det även att läsa att rådmannen och en av nämndemännen ville se en fällande dom gällande våldtäkt.

”På av majoriteten anförda skäl anser vi att det genom den bevisning som åklagaren har åberopat är ställt utom rimligt tvivel att målsägandens deltagande i samlaget var ofrivilligt”, skriver de.

Dessutom har åklagaren Frida Vedin bestämt sig för att överklaga delar av domen.

– Jag vet inte hur jag gör med den kränkande fotograferingen, men jag kommer överklaga våldtäkten, säger Vedin till Expressen.

Fotbollspelarens advokat Olle Kristhammar till SVT Sport:

– Både min klient och jag är så klart väldigt nöjda med domen. Även om han döms i en del så är det på det stora hela en jättebra dom för oss och i linje med hans inställning och hur vi har argumenterat från första sekund.

Hur ser du på att att rådmannen och en av nämndemännen ville se en fällande dom avseende våldtäkt?

– Det är ju så att det handlar om bevisvärdering och det är inte helt ovanligt att det är skiljaktiga meningar, men det jag kan konstatera är att Tingsrätten gick på vår linje till slut.

Hur mår din klient? Hur han tagit allt det här?

– Han har varit stark genom den här processen. Det är så klart en påfrestning för alla att sitta häktad så länge som han har gjort, misstänkt för den här sorten av brottslighet, så det har så klart påverkat honom men han har varit stark tycker jag och han är så klart glad över det här resultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer