Blågul kross – tre mål på 20 minuter

Efter plattmatchen mot Bulgarien studsade det svenska herrlandslaget i fotboll tillbaka på mycket snyggt sätt.

Man slog Vitryssland på bortaplan efter tre snabba mål och en straff. Därmed bärgade man tre viktiga poäng i VM-kvalet.

Sverige inledde VM-kvalmatchen mot Vitryssland trevande och hemmalaget förde spelet, men i den 18 minuten tog Sverige ledningen.

Ytterbacken Mikael Lustig gav en boll i djupled tilll Emil Forsberg som sedan rundade målvakten och satte 1-0.

VM-kval fotboll

Tweet

Bara minuter senare gjorde anfallaren Christoffer Nyman sitt första mål i landslaget efter att det vitryska försvaret slarvat rejält.

Tweet2

Snabbt efter det hade Forsberg en farlig frispark som kunde ha gett 3-0, men inte långt senare gjorde Sverige sitt tredje mål på 20 minuter.

Det gick lekande lätt då Forsberg blev fri och sedan spelade fram Marcus Berg som bara behövde rulla in bollen.

Tweet3

I första halvlek fick ”Totte” Nyman gult kort för att ha sparkat målvakten Sergej Chernik i huvudet. Chernik började blöda och fick ett bandage runt huvudet. Nyman är därmed avstängd nästa kvalmatch.

Andra halvlek var i stora drag händelsfattig, men med sju minuter kvar av ordinarie speltid fälldes Forsberg av målvakten och domaren blåste straff. Lagkapten Andreas Granqvist satte den säkert och fastställde resultatet 4-0.

”Kassaskåpssäkert”

– 4-0. En stabil och bra seger. Vi gör en stabil insats och släpper inte till något. Vi har lärt oss mycket från båda matcherna, säger målskytten Emil Forsberg till SVT Sport.

Förbundskapten Janne Andersson var, trots 4-0, inte helt nöjd med insatsen.

–Det fanns en viss osäkerhet i början. Vi gav dom lite luft några gånger, men som helhet är det kassaskåpssäkert. De hade inget som liknade en målchans i andra halvlek, säger han till Kanal 5.

Sverige i tillfällig ledning

Eftersom Nederländerna slog Bulgarien med 3-1 på hemmaplan så var segern och de många målen extra viktiga för Sverige. Just nu, innan Frankrikes match mot Luxemburg, leder Sverige grupp A på samma poäng som fransmännen. Nederländerna är tre poäng bakom.

Sverige har sex mål bättre målskillnad än Nederländerna.

Enbart gruppettorna är direktkvalificerade till VM i Ryssland. Åtta av nio grupptvåor går till playoff.