Foto: SVT

Wernerson: ”Längesen sådan framgång”

Uppdaterad
Publicerad

AIK, Elfsborg och IFK Göteborg är vidare till tredje kvalomgången i Europa League. Där med är samtliga svenska ett steg närmare spel i Europa. SVT:s expert Thomas Wernerson hyllar lagen och glädjs med framgångarna för svensk fotboll.

Elfsborg var redan klara för den tredje omgången i Europa League efter att ha tagit sig vidare mot Randers i tisdags. I dag spelade AIK och IFK Göteborg sina avgörande matcher i den andra kvalomgången i Europa League i förhoppning om att göra Elfsborg sällskap.

Sagt och gjort. IFK Göteborg besegrade Wroclaw med 2-0 och AIK lika så – fast mot Shirak. IFK Göteborg gick vidare på det sammanlagda resultatet 2-0 och AIK med sina 4-0. Med det är tre av tre svenska lag vidare till den tredje kvalomgången – något som glädjer SVT:s expert Thomas Wernerson.

Europa League 2014-2015

– Det är fantastiskt glädjande, det var längesen det var sådan framgång för svensk klubblagsfotboll. Det är ett fall framåt och väldigt roligt, säger Wernerson till SVT Sport.

– Det betyder att det ramlar in lite ranking poäng för Sverige. Det kan göra att lottningen i framtiden kan bli lite lättare för svenska lag.

Motståndet klart i den tredje kvalomgången

I den tredje kvalomgången möter AIK grekiska Atromitos, Elfsborg möter norska Odd och IFK Göteborg ställs mot det portugisiska laget Belenenses. Läs vad Wernerson tror om lagens chanser nedan.

Om Malmö åker ur Champions League-kvalet kan de regerande mästarna vara aktuella för spel i Europa League. Wernerson tror att det scenariot är troligt men håller fortfarande AIK och IFK Göteborg som favoriter till framgång i Europa League.

– Malmö får det tufft att ta sig till Champions League, så det är betydligt större möjlighet för dem att ta sig till Europa League. Men de måste få ordning och stabilitet samt spela med samma lag om de ska klara av det. Malmö har kvalitéer för att göra bra resultat i Europa Leauge, säger Wernerson och fortsätter:

”Både Göteborg och AIK har större chans”

– De har rutinen som inget annat lag har, även fast de har tappat en del av den rutinen till utlandet nu. Men jag tror det har varit för oroligt för Malmö och att både Göteborg och AIK har större chans att ta sig långt än de andra (Malmö och Elfsborg).

SVT:s expert om den tredje kvalomgången

AIK-Atromitos                         

”De har en bra chans. AIK har fått kvalité i Ishizaki och jag tycker att de klarar av det armenska laget som man ska klara av och på ett väldigt övertygande sätt. De har en bra chans mot grekerna även om bortamatcher i Grekland alltid är svåra så tror jag AIK kommer att klara det”                                    

Elfsborg-Odd                          

”Elfsborg har lite svårt att göra mål där. Det blir ett litet skandinaviskt derby då de vet ganska mycket om varandra. Jag tror att AIK har stlrre chans än vad Elfsborg har. Elfsborg kan få det jobbigt”                              

IFK Göteborg-Belenenses               

”De har också en hyfsad chans. De mötte portugisiskt motstånd och har gjort det ett par gånger tidigare och haft det lite jobbigt. Göteborg har en spelstil som passar i Europa, de är tajta bakåt och har ett tajt mittfält men är fortfarande duktiga på att kontra. Även fast de inte har Vibe så har Göteborg en god chans, ungefär lika god chans som AIK”

Spelschema i CL- och EL-kval

Malmö FF kvalar till gruppspelet i Champions League och möter i nästa kvalomgång Salzburg: 29 juli (borta), 4 augusti (hemma).

Om MFF slår ut Salzburg återstår ett hinder innan laget kan nå höstens gruppspel.

AIK, Elfsborg och IFK Göteborg kvalar till Europa League och måste vinna kommande omgång och playoff för att nå gruppspelet.

AIK-Atromitos (Grekland): 30 juli (h), 6 augusti (b).

Elfsborg-Odd Skien (Norge): 30 juli (h), 6 augusti (b).

IFK Göteborg-Belenenses (Portugal): 30 juli (b), 6 augusti (h).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League 2014-2015

Mer i ämnet