• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kostas Tsimikas avgjorde FA-cupfinalen för Liverpool. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Liverpool vann på straffar i FA-cupfinalen – repris mot Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

I februari krävdes det 22 straffar för att avgöra Ligacupfinalen mellan Liverpool och Chelsea.

I kväll möttes samma lag i FA-cupfinalen – och det blev ett nytt straffdrama.

Även denna gången vann Liverpool.

Och även denna gången krävdes det utslagsstraffar.

Den engelska ligacupsfinalen blev ett jättedrama för snart tre månader sedan.

Till slut vann Liverpool mot Chelsea efter hela 22 straffar.

Flera chanser

I kväll, när det var dags för FA-cupfinal med samma lag, blev det ånyo straffar – efter 120 mållösa minuter. Båda lagen hade då missat flera riktigt bra chanser.

Och även denna gång fick Liverpool fira.

Chelsea-straff i stolpen

Det såg tidigt mörkt ut för Chelsea i straffläggningen, då lagkaptenen César Azpilicueta missade lagets andra straff.

Därefter satte samtliga spelare sina staffar, fram till att Sadio Mané klev fram för att lägga Liverpools femte straff. Om den hade gått i mål hade Liverpool vunnit.

Avgjordes i sjunde omgången

Men det gjorde han inte. Édouard Mendy räddade – och det blev utslagsrundor. I första utslagsomgången satte båda lagen sina straffar.

Men i nästa omgången räddade Liverpools målvakt Alisson Becker den svaga straffen av Mason Mount, och Kostas Tsimikas fick chansen att avgöra för Liverpool.

Avgjorde via stolpen

Och det gjorde han. Han satte straffen, via den vänstra stolpen, och resten av Liverpools lag kunde springa fram och fira FA-cuptiteln.

– Jag är riktigt stolt över mina grabbar. Chelsea var fantastiska, men bara ett lag kan vinna och i dag blev det vi, säger Liverpools manager Jürgen Klopp till BBC.

– Det är ett fantastiskt ögonblick, vi måste bara njuta av det, säger målvakten Alisson, enligt TT.

Oroväckande för Liverpool, som har chansen att vinna både Champions League och Premier League, var att både Mohamed Salah och Virgil van Dijk tvingades utgå. Salah redan efter en halvtimme, då han tog sig för ljumsken. van Dijk inför förlängningen, oklart varför. Men han hade inte blivit utbytt en enda gång tidigare denna säsong, så att det var på grund av en skadekänning är inte alldeles otänkbart.

Chelsea logo

Chelsea

5 - 6

0-0 (Fulltid)

Liverpool logo

Liverpool

Wembley Stadium, London
Publik: 84897
Domare: Craig Pawson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.