Aj, aj, Mats Hummels inser att han gjort självmål. Kylian Mbappé jublar åt 1-0-målet. Foto: TT

Säker fransk seger i München

Frankrike stod som hemmalag när man besegrade Tyskland med 1-0 på Allianz Arena i München i kvällens tungviktsmöte. Segern hade kunnat bli större men två underkända mål på grund av offside höll nere siffrorna.

– Det var viktigt att börja med en vinst och få tre poäng. Vi var starka och ville vinna den här matchen väldigt mycket mot ett Tyskland som alla vet är bra. Det var härligt att ha fansen här och känna deras stöd, säger Paul Pogba i C Mores sändning efter att ha varit Uefas val till matchens spelare.

Det var första gången som Tyskland förlorade öppningsmatchen i ett EM-slutspel.

Fotbolls-EM

Frankrikes seger var odiskutabel där avsluten hade svårt att nå fram på mål. Lagen hade bara var sitt avslut som nådde innanför målramen. Frankrike hade två mål underkända för offside i andra halvlek. Dessutom hade Adrien Rabiot ett stolpskott.

Rüdiger bet i Pogbas rygg

En snackis var att den maskförsedde tysken Antonio Rüdiger bet, eller i alla fall nafsade, Paul Pogba i ryggen. De kramades dock om efteråt.

I slutminuterna kontrade Frankrike och Paul Pogba spelade fram bollen till Kylian Mbappé på högerkanten. Denne rusade i djupet och spelade in bollen till Karim Benzama som mötte direkt och trodde att han gjort 2-0 och jublade länge innan det underkändes efter VAR-granskning. Det var Mbappé som var hårfin offside.

Den tyske målvakten Manuel Neuer var säker på utslaget och lade tidigt upp bollen för att slå frisparken. Domaren blåste av efter 98 minuter.

Självmål avgjorde matchen

I mitten av andra halvlek trodde många och inte minst Kylian Mbappé att han ökat på Frankrikes ledning till 2-0. Han fick bollen i djupet och arbetade sig tiilbaka upp i banan på vänsterkanten och hittade luckan bakom Manuel Neuer i den bortre burgavlen via stolpen och såg bollen gå i mål. Vid sidan av stod dock en obeveklig assisterande domare med hissad flagga.

Efter 20 minuter avgjordes matchen. Bollen spelades in från vänsterkanten av Lucas Hernandez och Mats Hummels satte fram skenbenet och styrde upp bollen i det egna vänstra krysset – mycket snyggt. Och var tydligt bedrövad efter misstaget inför hemmapubliken på ”bortaplan”.