• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Tysklands Mats Hummels och Sydkoreas Son Heung-min. Foto: Bildbyrån

”Tyskarna har inte börjat tänka på Sverige”

Publicerad

Ett ramstarkt försvar men en bristande offensiv – så går snacket i Sverige om det svenska laget.
Men vad säger våra motståndare?
– Tyskarna har nog inte börjat tänka på Sverige än, säger Raphael Honigstein, tysk korrespondent för The Guardian, till SVT Sport.

I Sverige pratas det inför VM om det stabila försvarsspelet men det bristande anfallsspelet. Hos premiärmotståndaren Sydkorea däremot är man oroade över lagets defensiv.

– Slarvigt försvarsspel speciellt i mittförsvaret. Där är Kim YG och Jang HS förstavalet men har sett otrygga ut i vänskapsmatcherna, säger den koreanske skrivande journalisten ”Hounche”, som följer sitt lag inför och under VM.

I Sydkorea ställer man hoppet till matchen mot Sverige. Man vet att det gäller att vinna den eller åtminstone få oavgjort.

– Givetvis är koreanerna ”underdogs” inför första matchen, som är en måstematch om de ska ha en chans i den här gruppen. En mållös match är väl den realistiska möjligheten men jag känner mig osäker på försvarsspelet.

I Tyskland pratar man bara Mexiko

I andra matchen spelar Sverige mot ”omöjliga” Tyskland.  Journalisten Raphael Honigstein är tysk korrespondent för The Guardian.

– Tyskarna har nog inte börjat tänka på Sverige än. Det har inget med Sverige i sig att göra, utan alla är fokuserade på matchen mot Mexiko, på att få en bra start. Medierna och fansen tänker bara på det mötet. Matchen mot Sverige är lite för långt borta. Dessutom visar historien att första matchen i ett mästerskap är så viktig, säger han och fortsätter:

– Tyskland brukar inleda starkt och sedan få det tufft i andra gruppspelsomgången, exempelvis mot Polen en gång och mot Serbien en annan. Det är ganska vanligt att Tyskland gör det bra i första matchen och mindre bra i andra. Men som svar på frågan – om du frågar folk om matchen mot Sverige är jag ganska säker på att de inte tänker på den.

Om man inte pratar om Sverige i Tyskland så pratar man inte heller så mycket om det egna tyska lagets spel utan snarare handlar snacket om Özil och Gündogan, att de tyska landslagsspelarna Mesut Özil och Ilkay Gündogan träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i London.

– Vissa menar att händelsen inte hade fått så mycket uppmärksamhet om det handlade om andra spelare med en annan bakgrund, andra att det är helt befogat. Det ska dock tilläggas att om Tysklands prestationer och resultat varit bättre på sistone hade det nog inte snackats lika mycket om detta.

Mexiko oroade över anfallet

Tom Marshall bevakar mexikanska ligan/VM och Mexiko för ESPN. Han tar givetvis upp den ”sexskandal” som skakar det mexikanska landslaget. Men när det gäller det mer sportsliga så tar han upp en viss oro som finns över anfallet.

– Javier ”Chicharito” Hernandez, Oribe Peralta och Raul Jimenez, de tre anfallarna, har inte gjort särskilt många mål under 2018 och det är ett problem.

– Folk debatterar vad förbundskapten Juan Carlos Osorio ska göra för ingen kan riktigt läsa honom, säger Marshall om den oberäknelige förbundskaptenen.

Mexiko har inte spelat med samma startelva två matcher i rad på de senaste 42 landskamperna. När det gäller Sverige så vet man ganska väl vad som väntar.

– Man  respekterar laget och förstår att det kommer bli en svår match, speciellt fysiskt för att Sverige är ett stort lag.

– De vet hur man försvarar sig och är väldigt kompakta.

”Miraklet i Milano” när Sverige såg till att stornationen Italien missar VM har inte gått obemärkt förbi i Mexiko.

– Alla i Mexiko känner ju till att Sverige slog ut Italien, de relaterar Sverige till vad de gjorde i playoff mot Italien. Och det kan man inte ta lätt på, säger Marshall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer