Henrik Harlaut tog OS-brons i big air. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Henrik Harlaut tog OS-brons i big air

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Harlaut har vunnit X-Games åtta gånger.

Nu har han även en OS-medalj.

Han slutade trea i finalen av freeskins big air.

– Det känns så jäkla bra, säger han.

Henrik Harlaut har länge varit en av freeski-sportens största stjärnor, med hela åtta guld på X-Games, som brukar kallas extremsporternas OS.

Men han har saknat en medalj i ”riktiga” OS, där hans bästa placering innan Peking-OS var en sjätteplats i slopestyle i Sotji 2014.

OS i Peking 2022

Första OS-finalen

Men nu har han en OS-medalj. På onsdagsmorgonen, svensk tid, tog han nämligen OS-brons, i tidernas första big air-final i freeski för herrar. Grenen går ut på att skidåkaren i hög fart utför konster i luften.

12 åkare tävlade i finalen, som bestod av tre åk, varav det med sämst resultat får räknas bort.

Magnusson låg trea

Den svenske freeskiåkaren låg tvåa inför sista åket, med 176 poäng – 11,75 poäng bakom den ledande norrmannen Birk Ruud.

Colby Stevenson, som misslyckades helt med sitt förstahopp, slog dock till med en bra avslutning och gick upp till andra plats i den tredje omgången.

Och efter att VM-guldmedaljören och OS-fanbäraren Oliwer Magnusson slagit till med ett bra sistaåk var det helt plötsligt han som låg trea.

91 poäng i sista

När sedan Leonardo Donaggio, trea efter två åk, misslyckades med det sista hoppet stod det klart: Det skulle bli en ny medalj.

– Det var fett när Oliwer kom in på tredjeplatsen, då visste jag att vi har en medalj. Men jag ville ha den, så nu kör vi, tänkte jag, säger Harlaut till Discovery.

Men skulle den gå till Magnusson eller Harlaut?

Svaret blev: Henrik Harlaut, som satte en Nose butter triple 1620 i sista hoppet, belönades med 91 poäng och bronset var klart, och Magnusson var fyra.

– Det känns så jäkla bra, säger Harlaut, som förutom sjätteplatsen i Sotji även var med i Pyeongchang 2018 där han slutade på 17:e plats i slopestyle.

– Tredje gången gillt på OS... Det är fantastiskt, det är så fett, säger han till Aftonbladet.

”Klart det är surt”

Lika glad var inte Oliwer Magnusson.

– Klart det är surt att komma fyra, jag hade verkligen velat komma på pallen. Men mitt första hopp var kanske inte det bästa jag gjort. Jäkligt kul för ”Henke”, det är vår första OS-medalj så det var en bra dag, säger Magnusson till Discovery, och var tydlig med att han gladdes med Harlaut.

– Det är han verkligen värd, han har varit bäst i världen länge.

Jesper Tjäder blev sjua i finalen.

Fakta: Henrik Harlaut

Familj: Mamma och pappa, två bröder.

Klubb: Åre SLK.

Född: 14 augusti 1991 i Sollentuna

Tidigare OS-resultat: 6:a i slopestyle 2014, 17:e i slopestyle 2018.

Aktuell: OS-bronsmedaljör i big air.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet