Kinas Eileen Gu ler efter att ha sett resultatet i sin kvalificeringsrunda. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

OS-profilen Eileen Gu vidare till final i freeskii

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest omtalade profilerna i OS är vidare till final.

Freeskiingstjärnan Eileen Gu ses som en brobryggare i en hård geopolitisk tid.

Nu har Eileen Gu tagit sig vidare som en av de tolv bästa åkarna i kvalet. Freeski är en sport som involverar olika höga hopp, trick eller andra hinder.

Viss dramatik bjöd Gu på, när hon i andra hoppet blev desorienterad i luften och i den tumultartade landningen tappade en skida. Men det spelade mindre roll, eftersom hennes första och sista åk räckte till en finalplats i big air.

OS i Peking 2022

– Herregud! Vi ses i finalen, utropade hon efter tredje hoppet.

18-åringen är född i USA med kinesisk mamma och amerikansk pappa. Hon representerade ursprungligen USA i tävlingar men valde 2019 att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap för att kunna representera Kina i OS i Peking.

”Jag är stolt över mitt ursprung och lika stolt över min amerikanska uppväxt. Genom skidor hoppas jag förena människor”, har hon sagt tidigare.

Gu har också en karriär som modell. Hon hoppas kunna påverka unga tjejer i Kina och få fler att våga testa sport och förändra sina liv.

”Förändring görs från grunden”, sade hon i februari förra året till NBC Sports.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet