Angelica Bengtsson gjorde ingen succé i sin första OS-final. Foto: Henrik Montgomery/TT

Angelica Bengtsson bland de sista i stavfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson tog sig till OS-final efter ett kaosartat kval.
Även finalen blev smått kaotiskt.
Och ingen succé för svenskan.
Hon slutade på 13-plats, efter att ”bara” ha klarat ingångshöjden 4,50.

Normalt sett är det bara tolv deltagare i en OS-final i stavhopp.

Men eftersom kvaltävlingen stördes av ett regnoväder, vilket tvingade arrangörerna att ta en timslång paus, beslutades att alla 15 som klarat 4,55 fick ta sig till final – och det var en höjd som Angelica Bengtsson klarat på sitt andra försök.

Rivningskaos

Men det faktum att hela 15 hoppare fick vara med i finalen gjorde att höjningsschemat blev tuffare från start. Och det gav ett rivningskaos.

Endast fem hoppare klarade ingångshöjden 4.50 i det första försöket.

Höjning med 20 cm

Angelica Bengtsson klarade också höjden, men först i det tredje försöket.

Nästa höjd blev två decimeter högre. Och då blev det väldigt tufft för de flesta. Endast Ansjelika Sidorova klarade höjden på första försöket, och Holly Bradshaw var tillsammans med Katie Nageotte ensamma om att klara på försök nummer två.

Bytte nyligen tränare

På det tredje och sista försöket var sedan Katerina Sefanidi den enda som klarade, innan det var dags för fältets sista hoppare: Angelica Bengtsson.

Och inte heller hon klarade det. Bengtsson, som bytte tränare för mindre än två månader sedan, var hyfsat nära på det andra försöket – men det tredje blev helt misslyckat.

”Inte varit optimalt”

Hon kom helt fel och sprang igenom utan att ens hoppa. Därmed blev det en 13-plats i 28-åringens första OS-final.

– Hon fick det inte att stämma. Hon tajmade inte riktigt nedsättningen isättningen av staven och fick inte med sig farten, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng, och förklarar att den struliga uppladdningen kan ha stört henne:

– Det har inte varit optimalt. Det är svårt att få en helt friktionsfri uppladdning, men en sån säsong som Angelica har haft gör det svårt att slipa och fokusera på detaljer som man kanske vill.

Nye tränaren i bilolycka

Bengtsson bröt med den långvarige tränaren Peter Widén under våren.

Hon fick hjälp av Svetlana Romanova vid en Diamond League-gala och gjorde sedan klart med Gustaf Hultgren – som skadades svårt i en bilolycka kort därefter och inte kunde vara med på förlägret i Fukuoka. Då valde Angelica Bengtsson att tillfälligt ta hjälp av Greg Duplantis under OS. Vid hans sida under finalen satt dessutom Helena Duplantis.

Vann tävlingen gjorde USA:s Katie Nageotte, trots att hon rev två gånger redan på 4,50. Men hon var ensam om att klara 4,90. Ryska Ansjelika Sidorova sparade sitt sista försök till 4,95, men rev det och den amerikanska segern var klar.

ARKIV: Här går Bengtsson till OS-final (2 augusti):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer