Duplantis vann stavhoppet – mot sitt ”andra hemland”

Uppdaterad
Publicerad

I stavhoppet tog Europa full pott. Armand Duplantis, i mötet med sitt ”andra land” USA, vann relativt enkelt på 5,85.
– Jag tycker att det är sådana där EM-vibbar när man ser honom, säger SVT:s kommentator Jacob Hård och syftar på Duplantis guldhopp från förra sommaren.

Stavhoppet blev en riktig poängskörd för Europa i duellen med USA, som Europa till slut vann med 724,5 poäng mot 601,5.

Två amerikaner rev ut sig på ingångshöjden 5,35 och en på 5,55. Kvar fanns bara Cole Walsh, som kämpade tappert men slutade på en femteplats.

I den europeiska toppen var det jämnare. Duellen stod framför allt mellan polacken Piotr Lisek och Armand Duplantis. Båda sparade hopp tidigt i tävlingen för att hålla sig på rätt sida den nya regeln, som bara ger åtta hopp totalt.

Första rivningen för Duplantis kom på 5,80 medan Piotr Lisek seglade över höjden och tog över ledningen.

”Han är så grymt stabil”

Men sedan var det inget snack om saken. Duplantis klarade i andra försöket och gled sedan direkt över 5,85 – medan Lisek rev ut sig.

– Han är så grymt stabil på de här höjderna. Det är sådana där EM-vibbar när man ser honom. Då radade han upp tävlingar på hög nivå och sedan fick han en urladdning på mästerskapet där den riktiga toppen kom, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Det var på EM i Berlin förra året som Duplantis hade sitt stora genombrott när han 18 år gammal klarade 6,05.

Duplantis valde under kvällens tävling i Minsk även att göra ett försök på sex meter, en höjd som han varit över två gånger under säsongen senast på Finnkampen. Men kvällen stannade på 5,85 för ”Mondo” som är världstvåa i år efter USA:s Sam Kendricks.

Amerikanen som hoppat 6,06 i år, deltog inte i tisdagens tävling i Minsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer