Kajsa Bergkvist och Carolina Klüft är SVT:s friidrottsexperter under EM-veckan Foto: SVT

Bergqvist och Klüft listar Sveriges största medaljopp i friidrotts-EM

Publicerad

Inför stundande EM-veckan där friidrotten avgörs i Berlin har SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft listat sina främsta medaljkandidater. De tror på en stark trupp vad gäller finalplatser och personliga rekord utöver medaljer.

Kajsa Bergqvists topp fem:

  • Daniel Ståhl superklar medaljkandidat. Är med där uppe och slåss och har en normal dag på jobbet som kommer det att bli minst medalj.
  • Armand Duplantis. Kan ta en medalj även om han inte har den perfekta dagen, så bra är han och han skulle till och med kunna vinna.
  • Angelica Bengtsson. Har visat god form (satt svenskt rekord). Skulle kunna ta medalj om att hon har dagen och allt stämmer.
  • Andreas Kramer. Har även han visat god form (satt svenskt rekord). Om han verkligen sätter loppet och har dagen så skulle det kunna bli medalj.
  • Napoleon Solomon. Han har en chans. Det är ganska stor skillnad på EM och VM på 3000 meter hinder. Det är stor skillnad när framförallt inte de afrikanska länderna är med. Så han har definitivt mycket större medaljchans nu än i VM eller OS.

Någon internationell  friidrottare som du speciellt ser fram emot att se?

– Sifan Hassan. Hon är i dunderform, satt europeiskt rekord och gjort fantastiska lopp mellan 1500 och 5000 meter så det ska bli intressant att se vilka distanser hon väljer att göra och har definitivt chansen att bli det här EM:ets stora drottning om hon skulle ha möjligheten att ta en dubbel.

Carolina Klüfts topp fem:

  • Daniel Ståhl. Han har erfarenhet och han tog ett VM-silver förra året och han är där uppe han har haft lite problem men har är ganska stabil på långa längder och det känns som att han har förmåga nu att plocka fram det som gäller på ett mästerskap.
  • Armand Duplantis. Han har varit otroligt stabil. Har hopppat högt på många tävlingar och ligger där uppe bland de bästa i Europa så han är en av de starkaste kandidaterna.
  • Angelica Bengtsson. Hon har visat stigande form med svenskt rekord gånger två. Ligger i också med i toppen i Europastatistiken.
  • Meraf Bahta. Hon brukar springa stabilt och bra. Ligger i också med i toppen i Europastatistiken.
  • Andreas Kramer, en liten bubblare. Han slog svenskt rekord bara härom dagen. Ligger i också med i toppen i Europastatistiken.

Någon internationell  friidrottare som du speciellt ser fram emot att se?

– Bröderna Ingebrigtsen (Henrik, Filip och Jakob) som verkligen kan göra något historiskt och ta medaljer alla tre. Det är otroligt häftigt och det ska bli kul att se dem. Det finns många grenar som är bra på Europanivå det kommer bli många spännande och roliga tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer