Foto: Bildbyrån

Beskedet: Friidrotts-EM ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-EM i Paris i augusti ställs in.

Det meddelar det Europeiska friidrottsförbundet under torsdagskvällen.

– Det är ett hårt slag. Det är jättejobbigt förstås, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Den 25-30 augusti var tanken att friidrotts-EM i Paris skulle gått av stapeln.

Men så blir inte fallet.

Mästerskapet är inställt, meddelar det Europeiska friidrottsförbundet sent under torsdagskvällen.

– Jag läste det för 30 sekunder sedan ungefär, säger förbundskapten Karin Torneklint när SVT Sport når henne och utvecklar sedan.

– Det är ett hårt slag. Det är jättejobbigt förstås. Sen känner jag att vi får ett ännu viktigare arbete nu för att skapa en bra och meningsfull säsong.

Hur kan man göra det?

– Det är väl genom att vi, allt eftersom att coronan släpper greppet om Sverige, kan starta upp i liten skala här på hemmaplan och göra bra tävlingar i liten skala här i Sverige.

Karin Grute Movin sitter med i det Europeiska friidrottsförbundets exekutiva råd och förklarar arbetet bakom beslutet.

– Europeiska friidrottsförbundet har tillsammans med den lokala organisationen i Paris gått igenom och utvärderat vilka möjligheter som finns för att genomföra mästerskapet. Det har man gjort tillsammans med Frankrikes motsvarighet till Folkhälsomyndigheten och då har man inte sett möjligheten för att genomföra ett evenemang i år.

Den potentiella risken under coronapandemin togs i beaktning och ansågs helt enkelt vara för stor även i augusti för allt från åskådare till utövare.

– Även om vi beklagar att vi tvingas ställa in mästerskapet så är det värt att upprepa att hälsa och säkerhet är av största vikt, konstaterar förbundets president Dobromir Karamarinov i det pressmeddelande som skickades i samband med beslutet.

ARKIV: SVT:s expert om coronakrisen: ”Kommer påverka länge” (12 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.