Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Bianca Salming om att ha pappa Börje på läktaren: ”Njuter av stunden att han är här”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Börje Salming att han drabbats av ALS.

Trots det är han nu på plats i München.

Där stöttar han sin dotter Bianca, som tävlar i sjukamp vid friidrotts-EM.

– Det var inte självklart att han skulle orka eller kunna åka med. Jag försöker bara njuta av stunden att han är här, säger Bianca om att ha Börje med sig på läktaren.

Ishockeylegendaren Börje Salming fick nyligen veta att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sade han förra veckan i ett uttalande till nyhetsbyrån TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

”Härligt att se honom”

I dag syntes han dock på läktarna i München, där hans dotter tävlar i friidrotts-EM:s sjukamp.

– Där sitter han ju, pappa Börje Salming. Härligt att se honom med tanke på de tråkiga, tråkiga nyheterna som kom förra veckan, säger SVT Sports kommentator Ola Bränholm, när TV-kamerorna zoomade in Börje för första gången.

71-åringen, som räknas som en av svensk ishockeys största stjärnor någonsin, var – precis som övriga personer i sällskapet – klädda i blåa tröjor med den gula texten ”Bianca Salming Fan Club”.

– Det är så kul! Jag visste inte att hela familjen skulle vara här, men nu är det både mamma, pappa, båda mina syskon och pappas bror. Det är jättekul, säger Salming till SVT Sport.

Börje Salming visade stor nervositet under Biancas tävlingar, och stor glädje när hon klarade olika höjder i höjdhoppstävlingen.

På en pressträff inför tävlingen bad Bianca Salming om att slippa frågor om sin pappa. Hon ville fokusera på det sportsliga i München.

Bianca nära personligt rekord

För Bianca Salming blev det en sjunde och sista plats i det första heatet när sjukampen inleddes med 100 meter häck. Salmings tid, 14,37, gav 927 poäng och är bara fyra hundradelar från hennes personliga rekord på 100 meter häck.

Det följde hon ett par timmar senare upp med att notera nytt årsbästa på i höjdhopp: 1,86.

– Det kändes väldigt bra! Det är perfekta förhållanden egentligen, kanske lite varmt bara. Och när jag väl fick till det var det sån hög höjd över! Så det handlade väl mer om att få till det på rätt höjder, men det var ju säsongsbästa så jag är sjukt nöjd, säger hon.

Belgiska leder

Bianca Salming ligger 14:e efter de första fyra första grenarna. med totalt 3 586 poäng. Leder gör Belgiens Nafissatou Thiam på 4 063 poäng.

– Det är stabilt! Nu kommer jag upp på den stabila nivån jag vill vara. Jag ska försöka sova bra och i min ”persserie” hade jag ett svagt resultat. Jag ska försöka säkra där så jag kan persa, säger Salming hoppfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.