Daniel Ståhl. Foto: TT Nyhetsbyrån

Daniel Ståhl kör ”Kalifornienläger” – i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle ha varit på den amerikanska västkusten just nu. I stället är Daniel Ståhl tacksam att han över huvud taget kan träna diskus.

Ett ”Kalifornienläger” i Växjö är inte så dumt i coronatider.

– Jämfört med många andra länder har vi rena rama lyxen här, säger världsmästaren.

Tränaren Vésteinn Hafsteinssons träningsgrupp, där förutom Daniel Ståhl även bland andra Simon Pettersson (diskus) och Fanny Roos (kula) ingår, skulle egentligen ha åkt till Los Angeles i början av april för ett träningsläger och avslutat med några tävlingar.

Coronapandemin gjorde att träningen fick fortsätta i Sverige. Det är gruppen just nu glad för.

Corona och idrott

– Vi tänker att vi är på träningsläger i Kalifornien, men vi är i Växjö eftersom Sverige just nu är ett av få ställen där man kan träna utan några direkta restriktioner och till och med ha någon liten kasttävling för att hålla igång, säger Hafsteinsson.

– Idrott blir ganska litet i det här sammanhanget, i en sådan här världskris. Då får man helt enkelt gilla läget.

”Det är guld”

Hafsteinssons grupp verkar ha anammat ”gilla läget”-inställningen.

I fredags satte Simon Pettersson personligt rekord med ett kast på 66,93 meter i en mindre tävling i Växjö. Och Daniel Ståhl säger att träningen flyter på och att motivationen inte har trutit trots att OS i Tokyo flyttats fram ett år.

– Jag kör på som vanligt, stenhårt. Det är klart att det var tråkigt att det ställde in OS, men det var helt rätt beslut, säger Daniel Ståhl.

– Det är guld att vi får kasta här ute på kastplan och även kan träna på gym. Jämfört med många andra länder har vi rena rama lyxen här. Jag har vänner i Polen, Tyskland, England och USA och de sitter inomhus i flera veckor.

Planen just nu, säger Ståhl, är att köra på med träning och mindre tävlingar i Sverige fram till mitten av sommaren.

– Tanken var att jag skulle köra Continental Tour i Nederländerna i början av juni men den är inställd. Så jag skulle tippa på att det blir tävlingar i Sverige fram till början av juli.

Virtuella tävlingar på gång

Tävlingarna på hemmaplan ser också ut att bli lite speciella på grund av coronapandemin. Svenska friidrottsförbundet meddelar att man planerar att styra upp ett liveformat för tävlingar med deltagare på olika platser i Sverige.

– Så kan man titta live hemifrån så det ändå blir lite sport på tv som folk får se på, säger Ståhl.

Förutom OS har en annan av årets höjdpunkter, Diamond League-galan i Stockholm, skjutits upp. Några nya datum har inte meddelats, och det har pratats om att eventuellt köra utan publik.

– Man får väl sätta på lite musik i stället så det i alla fall blir lite stämning, så kan folk sitta hemma i tv-soffan och kolla. Det är bara att köra på, säger Ståhl.

KLIPP: Se när världens starkaste kvinna Martina Andersson lyfter Daniel Ståhl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet