Daniel Ståhl och Christian Taylor. Foto: Bildbyrån

Daniel Ståhl och Christian Taylor möts i Monaco – i kampen mot IAAF

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl och trestegshopparen Christian Taylor för tillsammans en kamp mot det internationella friidrottsförbundet, IAAF, för att få tävla på Diamond League.
Nästa vecka ska världsstjärnorna träffas i ett första möte.
– Processen är igång – jag är nöjd med det, säger Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Förra veckan startade trestegsstjärnan Christian Taylor ett nytt fackförbund för friidrottarna för att protestera mot att flera grenar stryks i Diamond League 2020.

Samma dag drog organisationen Global Throwing, orkestrerade av Daniel Ståhl och hans tränare Vesteinn Hafsteinsson, igång ett uppror mot det internationella friidrottsförbundet, IAAF, genom att skicka ett protestbrev till dem med flera lösningspunkter.

Svaret, som SVT Sport kunnat ta del av, är undertecknat av det internationella friidrottsförbundets vd Jon Ridgeon. Han förklarar beslutet att stryka flera grenar från DL med att de vill producera en produkt som tittare och publik vill ha.

”Ointressant svar”

Ridgeon avslutar sedan med att meddela att han tycker utövarna ska vara i centrum av beslutsfattandet och att IAAF därför nu har tillsatt två idrottare som fullvärdiga medlemmar i IAAF:s styrelse från och med november, samt att organisationen nu arrangerat ett möte med en representant från Global Throwing.

– Vi fick ett ganska ointressant svar av dem (IAAF). Vi har ännu inte fått svar på våra lösningar som vi skrev i oktober, vi får inget svar på det. Men det finns vissa positiva saker, som att de sagt att de ska sätta atleter vid bordet nu och att vi i alla fall har fått ett svar. Det fick vi ju inte i oktober, säger Hafsteinsson till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen diskus i Diamond League 2020 Foto: Bildbyrån

Träffas på galan

Hafsteinsson berättar också att Christian Taylor tagit kontakt med Daniel Ståhl, och att duon nu ska träffas på World Athletics Awards i Monaco den 23 november. Taylor vill ha med svensken i sitt nystartade förbund.

– 23 november åker Shaun Pickering (före detta kulstötare som numera är tränare och tv-kommentator) och Daniel Ståhl till Monaco för att träffa Christian Taylor och Athletes commission members – de aktivas kommitté – som har frågat efter det. De har sagt att de inte blivit lyssnade på, så vi har mycket stöd där.

– IAAF har tagit kontakt med oss och de har redan bokat in ett möte med Shaun, som är vår talesperson från och med nu. Han tar över att köra den här processen från mig nu, då jag och Daniel helt enkelt måste träna. Han är bekostad från mitt företag att köra det här och det ser bra ut. Shaun har fått möte med IAAF och Jon Ridgeon. De (IAAF) har sagt att de sätter två atleter vid bordet nu. Daniel Ståhl och Christian Taylor är i kontakt, så processen är igång. Jag är nöjd med det, avslutar Hafsteinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer