Kasten Warholm, Rai Benjamin och Alison Dos Santons är tre av de som stått för supertid på Tokyos snabba friidrottsbana. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/TT

Därför är OS-banorna så snabba

Uppdaterad
Publicerad

Det har slagits flera imponerande världsrekord på friidrottens OS-bana i Tokyo.

Nu avslöjar Andrea Vallauri, som designade OS-banan, det som många anat:

Banan gör tiderna bättre.

– I labbtester kan vi se förbättringar, säger han.

På framför allt löpgrenarna har det gjorts flera enormt imponerande lopp under OS-friidrotten.

Inte minst på 400 meter häck, där Karsten Warholm i går förbättrade sitt eget världsrekord med nästan en sekund, och Sydney McLaughlin i dag satte nytt världsrekord även hon. Och på damernas 100 meter slogs det äntligen ett nytt olympiskt rekord – efter 33 år.

Tokyo 2020

”Inom regelverket”

Nu berättar Andrea Vallauri, som designat OS-banan i Tokyo, att banorna är 1-2 procent snabbare än de flesta andra banorna.

– Det är helt och hållet inom regelverket, men gör det som vi ombads leverera – vilket var två komponenter: Att skydda idrottarnas hälsa, alltså att undvika skador, men också att ge dem en ”push”. I labbtester kan vi se förbättringarna. Det är svårt att säga exakt, men ungefär en-två procents förbättring, säger han, enligt brittiska The Guardian.

”Banan är väldigt tunn”

Enligt Vallauri är det dock inte första gången som OS-banorna gjorts snabbare än tidigare banor.

– Varje gång det är ett OS så försöker vi förbättra materialet, och Tokyo har inte varit annorlunda. Banan är väldigt tunn, 14 millimeter. Men vi har lagt till ett nytt element: Gummi-granulat, säger han, och fortsätter:

– I de undre lagrena av banan finns en hexagonal design som skapar små luftfickor. De ger inte bara en stötdämpning, utan även en energiåtervinning – och samtidigt en trampolineffekt. Vi har förbättrat den här kombinationen, och det är därför vi ser att banan har gjort prestationerna bättre.

KLIPP: Här sätter Warholm världsrekord på 400 meter häck (3 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet